BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  GÜNCEL

Laik eğitim boykotu: Ankara'da alternatif ders programı

Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla bir araya gelen Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen'e üye öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim' talebiyle dersleri boykot etti. Sinan Onuş, Ankara'nın Dikmen semtinde boykot eylemlerini ve alternatif dersleri izledi.

Abone ol

Birleşik Haziran Hareketi'nin (BHH) çağrısıyla bir araya gelen Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen'e üye öğretmenler, Türkiye'nin bazı okullarında dersleri boykot etti.

Türkiye'deki birçok ilde ve semtte olduğu gibi Ankara'da da 'laik ve bilimsel eğitim' talebiyle birlikte semtlerde 'alternatif ders programları' belirlenip, boykota katılan öğrencilere ders verildi.

BBC Türkçe, Dikmen semtinde hem boykot eylemlerini hem de Nazım Kültür Merkezi'ndeki alternatif dersleri izledi.

Dersleri boykot eden öğretmenler, veliler ve aileler TSİ 08:00'de burada toplanmaya başladı.

Sabah merkeze ilk gelenler anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencileriydi.

Bilimsel eğitim ne demek?

Dikmen'deki alternatif ders programını hazırlayan eğitimci ekibinde yer alan Yrd. Doç. Dr. Ebru Aylar, ailelerin çalıştığını, boykota katılmak istediklerini ama çocuklarını nereye bırakacakları kaygısı yaşadıklarını söyledi.

Bunun sorun olacağını anladıkları için de sabahki programı biraz kreş gibi düşünüp, çocukları mekana kabul ettiklerini belirtti.

Aslında ders programı da çok yoğun görünüyordu. Çocuklar tüm gün bu kadar yoğun derslere nasıl katılacaktı?

Aylar buna da "Sabahki program çocuklar için. 12:00'den sonra ise liselilere yönelik derslerimiz var. Bu kadar yoğun bir program olmasının nedeni, eleştiriyoruz ama bilimsel alternatifi nedir diye anlatmaktı. Liseliler bu derslere aktif katılacak ve tartışarak ders yapacağız." diye yanıtladı.

'Zorunlu din dersine karşıyım'

Yusuf Güneş ise dersleri boykot eden velilerden biri. Sabah erkenden elinden tuttuğu kız çocuğuyla Dikmen'deki Nazım Kültür Merkezi'nin kapısından girdi.

Güneş'e "Çocuğunuz mu" diye sordum. Dedesi olduğunu söyledi.

'Aleviyim, din derslerine karşıyım' diye söze başladı. Güneş "Ortaokulda, lisede bizim de din derslerimiz vardı ama seçmeliydi. Zorunlu değil yine seçmeli olsun." talebini dile getirdi.

Torununun öğretmenlerine, yarın dersleri boykot edeceklerini söylediğini ve herhangi bir olumsuz tepki almadığını aktardı.

Din derslerinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarıyla zorunlu olmadığını anımsattığımız Güneş, "Evet, biliyorum ama yılların birikimi artık bu noktaya getirdi. AKP iktidarıyla bu mesele daha da yoğunlaştı." diye konuştu.

Çocukların talepleri: Tenefüs boykotu

Veli Yusuf Güneş'le konuşurken torunu, kendisi gibi "dersleri boykot eden" çocuklarla oyuna başlamıştı bile.

Velilerin yanından ayrılıp, çocukların yanına gittim bu kez. Kimi çocuklar boyama yaparken Umut, kitap okuyordu.

Bugün niye burada olduğunu sordum. Hem 9 yaşındaki Umut hem de 11 yaşındaki Aslı, aynı anda "Din dersleri zorunlu olmasın" diye yanıt verdi.

İkisine "Boykot yapılacağını ne zaman öğrendiniz ve siz mi okula gitmek istemediniz?" diye sordum.

Birkaç gün önce anne babalarının söylediğini, sabah da okula göndermediklerini ifade ettiler.

Umut gülerek "Aslında teneffüsler de 20 dakika olsa ya da okul hiç olmasa daha iyi olur. Bunun için de boykot yapılsa" diye ekledi.

'Beklentimizin üzerinde'

TSİ 11:30'u gösterirken çocuklar ve gözetmenleri dışında alternatif dersin verildiği yerden Sokullu'daki Ahmed Arif Parkı'na geçildi.

Okullardan gelen ve boykota katılan öğretmenler ve öğrencilerle birlikte veliler, yaklaşık 250 metre aşağıdaki Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesi önüne yürüdü.

"Karanlığa, faşizme, yobazlığa geçit yok", "Gerici, mezhepçi kadrolara hayır", "Boyun eğme, AKP'den hesap sor", Dikmen ayakta, öğrenciler boykotta" sloganları atan grup, lisenin önünde basın açıklaması yaptıktan sonra tekrar alternatif derslerin verileceği merkeze döndü.

Kendisi de Dikmen'de ikamet eden BHH Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Ulaş Karakul, boykota katılımın kendi semtlerinde yüzde 50 civarında olduğunu aktardı ve beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Katılımın daha yoğun olmamasını ise BHH'nin ilk kez kitlesel bir boykot deneyiminin olduğunu söyleyerek açıkladı. BHH ve destek veren örgütlerle koordinasyon konusunda eksik kaldıklarını belirten Karakul, hükümetten de baskı gördüklerini aktardı.

"Dikmen civarındaki tüm okulların önünde polis bekliyor. Sabahtan bildiri dağıtan arkadaşlarımız gözaltına alındı." diye konuştu.

Dersimiz, 'Galileo neden yargılandı?'

Bu soru, Dikmen'de olduğu gibi Türkiye'nin her yerindeki boykotlar sonrası semtlerde yapılan alternatif derslerin ana konusuydu.

BHH Yürütme Kurulu Üyesi Ulaş Karakul'a neden bu dersin seçildiğini sorduk.

Karakul, "Galileo'nun hayatı, bilim ile dinin tarih boyunca nasıl karşı karşıya geldiğini ve bilimin mücadelesini en iyi şekilde anlatır. Bilimi savunanlara tarih boyunca nasıl davranıldığını göstermek istedik derslere katılanlara." diye yanıt verdi.

Birçok eğitim eyleminde "laik eğitim" talebinin yanı sıra "anadilde, parasız eğitim" taleplerinin de öne çıktığı biliniyor.

Bugün yapılan boykotta bu talepler daha geri planda kaldı.

Karakul bunun gerekçesini "Bu boykotun amacı, genel bir eğitim ya da dinlere özgürlük meselesi değil. İslamcı dayatmaya karşı laiklik direnişi ve mücadelesi." diye açıkladı.