ABD ve İngiltere'den araştırmacıların oluşturduğu bir ekibin doku örneklerinden yeni saç üretmeyi başarması ardından bilim insanları, laboratuvarda üretilen insan saçı sayesinde kelliğe karşı önemli bir adım atıldığına inanıyor.
Abone olBilim insanları, laboratuvarda üretilen insan saçı sayesinde kelliğin giderilmesinde önemli bir adım atıldığına inanıyor.
ABD ve İngiltere'den araştırmacıların oluşturduğu bir ekip, doku örneklerinden yeni saç üretmeyi başardı.
Ekip, bu tekniğin saç dökülmesi tedavisinde "dönüşüm sağlama potansiyeli" olduğunu belirtiyor.
Araştırmanın sonuçları, ABD'de Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları dergisinde yayımlandı.
Mevcut kellik tedavileri, saç dökülmesini yavaşlatan ilaçları ve kafanın arkasından alınarak yapılan saç naklini içeriyor.
Yeni saç folikülü
İngiltere'nin Durham Üniversitesi ve ABD'nin Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları bir süredir saç kökünden alınan hücrelerle yeni saç yetiştirmeye çalışıyordu.
Hayvan tüylerinde başarı kaydedilirken insan saçında sorunlarla karşılaşılıyordu.
İnsan kılı folikülünü oluşturan hücrelerden alınan örneklerle yürütülen saç yetiştirme girişimlerinde, saç yerine deri oluşumu gözleniyordu.
Fakat araştırmacılar, hücrelerin "üç boyutlu yuvarlar" şeklinde kümelenmesi yoluyla hücrelerin kıl kimliklerinin baskın tutulabileceğini fark etti.
Yedi kişiden alınan doku örnekleri üç boyutlu yuvarlar halinde büyütüldü. Daha sonra bunlar, farelerin sırtına nakledilen insan derisine nakledildi.
Altı hafta sonra, yedi farenin beşinde yeni kıl folikülleri oluştuğu ve ince saçlar çıktığı gözlendi.
Durham Üniversitesi'nden Profesör Colin Jahoda, BBC'ye yaptığı açıklamada, kelliğin tedavisinin mümkün olduğunu, ancak yaygın ve etkili tedaviye geçmenin daha uzun zaman alacağını vurguladı.
Tedavi riskleri
Bu tedavi, laboratuvarda yetiştirilmiş hücrelerin naklini içerdiği için güvenlik konusunda kaygılar söz konusu.
Tedavi, enfeksiyon riskinin yanı sıra, büyüme sırasında hücrelerin anormalleşmesi, hatta kanserli hale gelmesi gibi riskler de içeriyor.
Araştırma sonuçlarından ilk yararlananlar kellik sorunu çekenler olmayabilir. Profesör Jahoda, bulguların öncelikle ağır yanık hastalarına yapılan deri nakillerinde kullanılabileceğini belirtiyor.
Columbia Üniversitesi'nden Profesör Angela Christiano ise bu yöntemin kellik tedavisinde dönüşüm yaratacağını ifade ediyor.
Christiano, "Mevcut kellik ilaçları, saç foliküllerinin kaybını yavaşlatma ya da olan saçın yeniden uzamasını hızlandırmaya yönelik; bunlar yeni saç kökleri yaratmıyor. Fakat bizim yöntem, hastanın kendi hücreleri kullanılarak yeni saç kökleri oluşturma potansiyeli taşıyor" diyor.