Kuzey kutbu buzulları zar gibi
Bu kış yapılan ölçümlerde Kuzey Kutbu'nda bulunan buzullar tarihin beşinci en ince dönemini yaşıyor.
Abone olAmerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, elde edilen son uydu verilerine göre, Kuzey Kutbu'nda bulunan buz kütlesinin tarihin en ince dönemlerinden birini yaşadığını açıkladı. Yapılan resmi açıklamada, buzulların kapladığı toplam alan, şimdiye kadar görülmüş beşinci en düşük kış yüzölçümüne sahip.
Kuzey Buz Denizi, okyanusların dolaşımında önemli rol oynuyor. Bilim insanları, son yıllarda Kuzey Denizi'nin kaybettiği buzulların oldukça sürpriz seviyelerde azaldığını ifade ediyor. 1979'dan beri buzulların gözlemini yapan araştırma uydusunun şimdiye kadar kaydettiği en düşük altı ölçüm 2004 ve 2009 yılları arasında yapıldı.
Şimdiye kadar, neredeyse tüm deniz buzulları, en azından bir yaz dönemi, bazen üst üste birkaç yaz dönemi boyunca ayakta kalabiliyordu. Ancak Colorado Üniversitesi araştırmacıları, bu durumun günümüzde dramatik bir şekilde değiştiğini ifade ediyor.
Bilim insanları, her yıl eriyip tekrar donan sezonluk ince buzulların 1980 ve 90'larda buzul kütlesinin %40-50 arasında bir kısmını oluştururken, günümüzde bu oranın %70'e çıktığını ifade ediyor.
İki yada daha fazla yıl boyunca dayanabilen daha kalın buzulların ise günümüzde kış döneminin toplam buz kütlesinin %10'unu oluşturduğunu belirten araştırmacılar, bu durumun daha önce %30-40 arasında olduğunu belirtiyor.
Araştırmacılar, 2008-2009 kış döneminin ölçülen en geniş buzul alanının 28 Şubat tarihinde 15,151,430.4 kilometrekare olarak ölçüldüğünü, bu değerin 1979'dan 2000'e kadar yapılan ölçümlerin ortalamasından 720,016.695 kilometrekare düşük olduğunu kaydetti.