Kuzey Kore, dünya liderlerinin uyarılarına meydan okuyarak uzun menzilli Unha-3 roketini fırlatma rampasına yerleştirdi.
Abone olKuzey Kore uzun menzilli Unha-3 roketini rampaya sevkederek batılı liderlerin karşı çıktığı fırlatmaya bir adım daha yaklaştı.
Başta ABD olmak üzere batılı liderler, fırlatmanın uzun menzilli roketi sınayacak bir nükleer denemenin parçası olduğunu savunuyor ve füze denemelerini yasaklayan BM kararını ihlal edeceğini söylüyor.
Kuzey Kore ise roketin bir haberleşme uydusunu uzaya taşıyacağını savunuyor.
Pyongyang yönetimi, yabancı gazetecileri de fırlatma rampasına davet ederek uzay programının barışçı amaçlar taşıdığı mesajını verdi.
Ülkenin kuzeybatı sahilindeki Tongçang-ri'de bulunan Sohae uzay tesisini ziyaret eden BBC muhabirlerinden Charles Scanlon, roketin bir kaç gün içinde fırlatılmaya hazır göründüğünü söylüyor.
Yetkililer de daha önce fırlatmayı 12-16 Nisan arasında yapmak istediklerini belirtmişti.
Kuzey Kore yetkilileri roketin taşıyacağı 100 kg ağırlığındaki bir uydunun yeryüzünün yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekeceğini, hava tahminleri için veri toplayacağını ve ülkenin eski liderlerine övgü marşları yayınlayacağını söylüyor.
Washington yönetimi, roket fırlatılırsa Kuzey Kore'ye ek yaptırımlar uygulama tehdidinde bulundu.
Güney Kore ve Japonya hava sahalarına girerse, roketi vuracaklarını söylüyor.
Çin ise tüm tarafları soğukkanlı hareket etmeye çağırıyor.
Güney Kore'nin nükleer deneme şüphesi
Bu arada Güney Koreli yetkililer Kuzey'in yeni bir nükleer denemeye hazırlandığını düşündüren uydu fotoğrafları çekildiğini bildiriyor.
Yonhap haber ajansı, 2006 ve 2009'daki nükleer denemelerin yapıldığı Punggye-ri tesisindeki bir tünel girişinde toprak ve kum yığınları görüldüğünü bildirdi.
Ajans, bunun yeraltında yeni bir tünel kazıldığını düşündürdüğünü bildiriyor.
Kim Jong-il'in geçen yıl sonunda ölümü ardından lider değişimi yaşayan Kuzey Kore yönetimi, Şubat ayında uzun menzilli füze denemeleri ve uranyum zenginleştirme faaliyetini askıya almayı kabul etmişti.
Ayrıca ülkenin nükleer tesisleri BM denetçilerine açılacak, karşılığında ABD de ülkeye 240 bin ton gıda yardımı yollayacaktı.
Ancak görüş ayrılıkları nedeniyle bu anlaşma askıya alındı.
Kuzey Kore son uzun menzilli roket denemesini 3 yıl önce düzenlemiş, BM Güvenlik Konseyi ise bunun üzerine Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze denemeleri aleyhinde karar almıştı.
Pyongyang'ın buna yanıtı ise nükleer silahsızlanma anlaşmalarından çekilmek ve iki hafta içinde bir nükleer deneme yapmak oldu.