BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Koreliler Kim Jong-il'e saygı duruşunda

Kuzey Koreliler hafta sonunda ölen liderleri Kim Jong-il'in açık tabutu önünde saygı duruşunda bulunuyor.

Abone ol

Kuzey Kore devlet televizyonun yayınlarında, Kim Jong-il'in oğlu ve halefi Kim Jong-un ile diğer üst düzey yetkililerin Kumsusan Sarayı'nda ziyarete açılan naaşın önünde saygı duruşunda bulundukları izlendi.

Devlet medyası Kim Jong-il'in Cumartesi günü aşırı çalışma ve stres sonucu kalp krizi yüzünden 69 yaşında öldüğünü açıklamıştı.

Resmi matem ilan edilen Kuzey Kore'de halkın gece geç saatlere kadar üzüntülerini dile getirmeye devam ettiği belirtildi. Babası Kim Il-sung'un 1994 yılında ölümünden bu yana iktidarda kalan Kim Jong-il, 28 Aralık'ta toprağa verilecek.

BBC'nin Seul muhabiri John Sudworth, televizyon yayınlarına yansıyan toplumsal kederin ne ölçüde içten, ne ölçüde propaganda olduğunu kestirmenin güç olduğunu belirtiyor.

Kim Jong-il, üçüncü oğlu Kim Jong-un'u halefi olarak iktidara hazırlamaktaydı. Ancak bu hazırlık ve görev devri süreci tamamlanmamıştı. Yorumcular Kim'in ölümünün uluslararası sahnede soyutlanmış olan Kuzey Kore'de istikrarsızlığa yol açabileceğinden kaygılı.

30 Yaşından küçük olan ve kişiliği hakkında hiçbir bilgi bulunmayan Kim Jong-un, Kuzey Kore'de, siyasi konumunu korumak için gereken becerilere sahip olmayabileceği, ailenin diğer üyeleri veya askeri seçkinler sınıfıyla arasında bir iktidar kavgası doğmasının kaygı uyandırdığı belirtilmekte.

Kim Jong-un, Kim Jong-il'in halefi olduğu ilk kez 2010 Eylül'ünde duyurulmuştu.

Bölgesel kaygılar

Kim'in ölümünün açıklanmasının ardından ordusunu yüksek alarm düzeyine geçiren Güney Kore, Kuzey Kore halkına taziye mesajı yayımladı, ancak, Pyongyang'a resmi heyet gönderilmeyeceğini bildirdi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap Kuzey Kore'nin Kim Jong-il'in ölümünün açıklanmasından önce doğu kıyısında bir füze denemesi yaptığını duyurdu.

Seul hükümeti, Pyongyang'dan gelebilecek olası internet saldırılarına karşı da alarm düzeyini yükseltti.

Bununla birlikte Güney Kore, Kuzey Kore'de öfke yaratan, sınırda Noel ışıkları yakma planının gözden geçirileceğini kaydetti.

Öte yandan, Çin Cumhurbaşkanı Hu Cintao'nun da Pekin'deki Kuzey Kore Büyükelçiliğini ziyaret ederek taziyelerini ilettiği bildirildi

Dün geç saatlerde de Çin Dışişleri Bakanının Pekin'de Kuzey Kore Dışişleri Bakanı'yla bir görüşme yaptığı belirtildi. Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki ve en büyük ticari ortağı olan Çin, Pyongyang'da bölge için daha fazla istikrarsızlık yaratabilecek bir iktidar mücadelesi yaşanmasını istemiyor.

Pekin, Kuzey Kore'de iktidarın herhangi bir şekilde çökmesinin, Çin'e Kuzey Koreli göçmen akınına yol açmasından da kaygılı.

ABD cephesi

Kim Jong-il'in ölümü ardından Beyaz Saray yönetimi ve bölge ülkeleri Kore Yarımadası'nda istikrarın korunması için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

ABD Başkanı Baracak Obama, ülkesinin Asya'nın doğusundaki müttefiklerinin arkasında durmaya kararlı olduğunu kaydetti.

Washington yönetiminin Güney Kore'de 28 bin askeri bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da ülkeyi 'barış yolu'nu takip etmeye çağırdı; ABD'nin Kuzey Kore halkına kalıcı barış sağlanması için destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

24 milyon nüfuslu Kuzey Kore, dünyanın en dışa kapalı ülkelerinden biri. Ancak dünyanın dördüncü büyük ordusuna ve nükleer silahlara sahip.

Washington, Kuzey Kore'nin nükleer programına son verme yükümlülüğüne uyması umudunu dile getirdi.

Obama'nın açıklaması öncesinde, Japonya ve Güney Kore liderleri ile telefonla görüştüğü açıklandı.

Japon ve Amerikalı yetkililer de ortak bir açıklama ile Kuzey Kore'de iktidar değişiminin istikrarlı ve barışçı şekilde tamamlanmasını istediklerini söylediler.

Öte yandan, Kuzey Kore liderinin ölümünden sonra Küba'da da üç gün süreyle yas ilan edildi.