Dünyada komünizm ile yönetilen bir kaç ülkeden biri olan Kuzey Kore’de bilişim alanında bazı açılımlar gerçekleşiyor.
Abone olDevlet Başkanı Kim Jong Il, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmasında 21. yüzyılda üç tip “ahmak” olduğunu ilan etti. Buna göre, sigara tiryakileri, müzik dinlemeyi sevmeyenler ve bilgisayar kullanamayanlar, 21. yüzyılın “ahmak”ları olacaklar.
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong Il.
Devlet Başkanı Kim Jong Il’in sözleri duyan devlet bürokratları, komünist parti üyeleri ve aileleri bilgisayar öğrenmek üzere devlet tarafından açılan koşuyorlar. Bilgisayarların ülkede sayıca az olduğu ve dolayısıyla bilgisayar kullanılan işlerin en üst düzey sayıldığı biliniyor; ülkede bilgisayar kullanmayı bilmek ancak elit statüsündeki kişilerin sahip olduğu bir ayrıcalık.
Nükleer silahlara sahip, atom ve nükleer gücü dünya devlerinden geri kalmayan Kuzel Kore, bilgisayar kullanımı konusunda emekleme dönemini yaşıyor. Kendisinin de sıkı bir internet kullanıcısı olduğu bilinen Devlet Başkanı Kim, bu nedenle ülkede bilişim hamlesi başlatıyor. Kim Jong Il ülkedeki tüm okullarda bilgisayar derslerini zorunlu ders haline getirdi ve devlet eliyle yazılım üreten bilgisayar laboratuvarları açtı.
İNTERNET KOMÜNİST PARTİ’YE MAHSUS
Ancak, ABD’nin koyduğu ambargo gereği ülkeye bilgisayar donanımı ithal edilemiyor. Devletin interneti yasaklamış olmasından dolayı, halkın da bilgisayara ilgisi filizlenemiyor. Kuzey Kore hükümeti daha önce interneti “Batı’nın dejenerasyonunun, şiddet ve seks kültürünün taşeronluğunu yaptığı” iddiasıyla sansürlemişti.
Ülkenin başkenti Pyongyang.
Hükümet bürokratları, askeri ve mülki erkan internet ve email kullansalar da, sivil Kuzey Koreliler için internet erişimi ve email haberleşmesi hayal sayılabilir. Kim iktidarının omurgası Kuzey Kore ordusunun 1 milyondan fazla eri ise, generallerinden gelen komutları internet ortamında alıyorlar. Sivillerin aksine, ordunun bir çok askeri mobil iletişim teknolojileri ve internet bağlantısına sahip. Nitekim, bir çok subay askeri akademilerde bilgisayar mühendisliği eğitimi alıyor.
Kuzey Kore e-mail servisi açıyor
BİLGİ ‘GÜÇ’ DEMEK
Kim Jong Il’in Çin ve Rusya’ya yaptığı ziyaretlerinde bu ülkelerdeki bilgisayar merkez ve laboratuvarlarını, donanım fabrikalarını gezdiği biliniyor. Kim ayrıca ABD eski Dışişleri bakanı Madeleine Albright’ın 2000 yılında Pyongyang’a yaptığı ziyaret esnasında Albright’tan email iletişimi kurmak istemişti.
Ülkede sansür ve dünyadan soyutlama politikaları son derece etkin çalışıyor; Kuzey Kore’de TV’ler ve radyolar dış ülkelerden yayın çekemeyecek şekilde otomatikman devlet kanallarına ayarlı şekilde satılıyor.
BİLİŞİM TRENİNDE SON VAGON
Güney Kore şirketi Samsung yetkilerinden Lee Kwang-hak da, şirketinin Pyongyang’da bir outsourcing merkezi kurduğu ve Kuzey Kore ordusundan en yetenekli gençleri işe aldıklarını dile getiriyor. Ancak, gerekli eğitime sahip olmamalarından dolayı, Kuzey Koreli bilgisayar mühendislerinin verimlilik açısından Hint ve Rus mühendislerin oldukça gerisinde kaldıklarını belirtiyor.
Kuzey Kore’de resmi yazışmaların email yoluyla yapılması yasak olduğundan, dış dünyadan yollanan emailler, önce özel bir çeviri merkezinde CD’ye yükleniyor ve daha sonra mektupla gönderiliyor.