Dünyadan gelen yoğun tepkilere kulak asmayan Pyongyang yönetimi, aylardır hazırladığı roketi fırlattı. Uzaya uydu taşıdığı açıklanan roketin denize çakıldığı yolunda haberler alınıyor.
Abone olGüney Kore yönetimi, Kuzey Kore topraklarından uzun menzilli bir roket fırlatıldığını açıkladı.
Böylece Kuzey Kore daha önce açıkladığı şekilde, dünyadan gelen yoğun tepkilere rağmen planladığı fırlatmayı gerçekleştirdi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı roketin yerel saatle 07:39'da (TSİ 00:39) fırlatıldığını söyledi.
Amerikalı bir yetkili de fırlatmayı teyit etti.
Ancak fırlatmayı izleyen Japonya, denize bir obje düştüğünü açıkladı.
Henüz teyit edilmemekle birlikte, roketin fırlatmadan kısa süre sonra, uzaya ulaşamadan çakılmış olabileceği yolunda haberler alınıyor.
Kuzey Kore ise henüz gelişmelerle ilgili hiç bir açıklama yapmadı.
Kuzey Kore'nin roket fırlatma planlarını kınayan batılı ülkeler, Pyongyang'ın bu şekilde askeri teknolojisini geliştirmeye yönelik bir füze denemesi yaptığına inanıyor.
Kuzey Koreli yetkililer, amaçlarının barışçı uzay teknolojilerini geliştirmek olduğunu söylüyordu.
Yetkililere göre Unha-3 (Galaksi) adlı roketin fırlatma tarihi de, ülkenin kurucusu Kim İl Sung'un 100. doğum gününü 'uzaya çıkarak' kutlamak için seçildi.
Kuzey Kore, roketin bir haberleşme uydusu taşıdığını, ülkenin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekeceğini, hava tahminleri için veri toplayacağını ve ülke liderlerini öven marşlar yayınlayacağını açıklamıştı.
Bu nedenle fırlatmanın başarısız olduğunun ortaya çıkması, ülkenin yeni iktidara gelen yöneticilerini utandırabilir.
Fırlatma bekleniyordu
Roket konusunda haftalardır süren tartışmalar geçen ay yapılan nükleer güvenlik zirvesine de damga vurdu.
Japonya ve Güney Kore, hava sahalarına girerse roketi vuracakları tehdidinde bulunmuştu.
Bölgedeki havayolu şirketleri roketin olası yolundan kaçınmak için uçuşlarının güzergahını değiştirmiş, bölgedeki gemi ve tekneler de roket parçalarının düşmesi ihtimaline karşı uyarılmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise daha önce girişimi bölge güvenliği için doğrudan bir tehdit diye nitelemiş ve eğer halkı için "barış dolu, daha iyi bir gelecek istiyorsa" Kuzey Kore'nin füzeyi fırlatmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylemişti.
Kuzey Kore son uzun menzilli roket denemesini üç yıl önce düzenlemiş, roketin uzaya ulaştığı açıklanmıştı. ABD ve Japonya böyle bir obje tespit etmediklerini bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi bunun üzerine Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze denemeleri aleyhinde karar aldı.
Pyongyang'ın yanıtı ise nükleer silahsızlanma anlaşmalarından çekilmek ve iki hafta içinde bir nükleer deneme yapmak oldu.
Roketin fırlatma hazırlıkları sürerken, Güney Kore geçtiğimiz günlerde, daha önce nükleer deneme yapılan yeraltı tesisinde yeni tüneller kazıldığını ve bunun yeni bir denemenin habercisi olabileceğini bildirmişti.