BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,73
ALTIN 2.984,46
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore bir ABD'liyi 6 yıl hapse mahkum etti

Kuzey Kore'de bir mahkeme ABD vatandaşı Matthew Miller'ı 'düşmanca davranışlarından ötürü' 6 yıl hapis ve ağır iş cezalarına çarptırdı. Beyaz Saray, Kuzey Kore'yi Miller dahil üç ABD'li tutukluyu 'siyasi koz' olarak kullanmakla suçluyor.

Abone ol

Kuzey Kore'de bir mahkeme ABD vatandaşı Matthew Miller'ı 'düşmanca davranışlarından ötürü' 6 yıl hapis ve ağır iş cezalarına çarptırdı.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Nisan ayında ülkeye turist olarak giren Matthew Miller'ın kısa süre içinde tutuklandığını belirtti.

Beyaz Saray Pyongyang'ı Matthew Miller dahil üç ABD vatandaşını tutuklu vaziyette tutup 'diplomatik koz' olarak kullanmala suçluyordu.

Kuzey Koreli yetkililer Miller'ın tam olarak nasıl bir suç işlediğini açıklamazken, Miller'ın kamu görevlileri önünde vizesini yırtıp 'iltica' etmek istediğini belirttiiler.

Miller'ın sorgusu sırasında Kuzey Kore hapishanelerine tutsak olarak girip oradaki koşulları görmek gibi bir 'tutkusunun' olduğunu söylediği de belirtildi.

Associated Press haber ajansı, Miller'ın Kuzey Kore'deki insan hakları koşullarını birinci gözden görmek için bu tür bir girişimde bulunduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Duruşma sırasında Matthew Miller'ın Wikileaks ile bağlantılı olduğunu da söylediği belirtiliyor.

Julan Assange'ın önderliğinde birçok gizli ABD belgesini internete sızdıran Wikileaks ekibinin üyeleri ABD'de casuslukla suçlanıyor.

'Suçu bilerek işledim'

Güney Kore'deki BBC muhabiri Steve Evans, Matthew Miller'ın mahkeme karşısındaki ifadesinin gerçek mi yoksa baskı altında söylenmiş sözler mi olduğunu bilmenin mümkün olmadığını belirtiyor.

90 dakika süren duruşmanın ardından hakimin Miller'a 6 yıl hapis cezasını okuduğu ifade ediliyor.

Beyaz Saray Miller dahil Kuzey Kore'de tutuklu vaziyette tutulan üç ABD vatandaşının güvenliğini sağlamanın 'birincil öncelik' olduğunu belirtiyordu.

ABD daha önce Kuzey Kore'de tutuklanan ABD'lilerin serbest bırakılması için müzakereler yürütmüş ve bunların bir kısmında başarıya da ulaşmıştı.

Eski ABD Başkanlarından Bill Clinton, Kuzey Kore'ye belgesel çekmek için gittiklerinde tutuklanan iki ABD'li gazetecinin serbest bırakılması için ülkenin başkenti Pyongyang'a ender görülen bir ziyaret gerçekleştirmiş ve iki gazetecinin serbest bırakılmasını sağlamıştı.

Washington tutuklu üç ABD vatandaşının durumunu görüşmek için Kuzey Kore özel temsilcisi Robert King'i Pyongyang'a göndermeyi teklif etse de Kuzey Kore bu teklifleri geri çevirdi.

24 yaşındaki Matthew Miller 10 Nisan'dan bu yana Kuzey Kore'de gözaltında tutuluyordu.

Miller'In Kuzey Kore'ye girdikten sonra yetkililere "Kuyzey Kore'yi sığınabileceğim bir ülke olarak gördüğüm için buraya geldim. İltica etmek istiyorum" dediği iddia ediliyor.

Kuzey Koreli yetkililerin nezaretinde CNN televizyon kanalına geçtiğimiz ay bir röportaj veren Miller, "Buraya gelmeden önce kendimi Kuzey Kore yasalarını ihlâl etmeye hazırlamıştım" demişti.

İşlediği suçu kasıtlı olarak yaptığını belirtse de, Miller neden gözaltına alındığı konusunda detaylı bilgi vermemişti.

Associated Press haber ajansına konuşan üç ABD'li tutuklu, Washington yönetiminden üst düzey bir yetkiliyi Kuzey Kore'ye göndermesini talep etmişti.

'Piyonlar'

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Daniel Russel ise, geçtiğimiz hafta Reuters haber ajansına konuşurken "Kuzey Kore'nin ABD vatandaşlarına birer piyon gibi davranması rahatsızlık verici" demişti.

Jeffrey Mayıs ayında Fowle Kuzey Kore'ye turist olarak gelmiş ancak bir halk otobüsünde İncil'ini 'unutunca' polis tarafından gözaltına alınmıştı. Kuzey Kore Hıristiyanlık inancını yayma çabalarını suç olarak kabul ediyor.

Kasım 2012'de tutuklanan diğer Amerikalı Kenneth Bae ise 'Kuzey Kore hükümetini devirmeye teşebbüs' suçundan dolayı 15 yıl hapis ve ağır iş cezalarına çarptırılmıştı.