Pyongyang yönetimi, yarımadanın kuzey ve güney kesimi tarafından ortak işletilen sanayi kompleksinde çalışan işçilerin kullandığı askeri kırmızı hattı kapattı. Gerekçe olarak, 'savaş kapıdayken askeri iletişime gerek olmadığı' gösterildi.
Abone olKore Yarımadası'ndaki gerginliğe, Kuzey Kore yönetiminin, Güney Kore ile aralarındaki 'kırmızı hattı' kapatma kararı eklendi.
Kırmızı hat, Kaesong'daki ortak bir sanayi kompleksinde çalışan Güney Koreli işçilerin ulaşımı için kullanılıyordu.
Başkenti kuzeydeki Pyongyang olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ardından, yakın müttefiği Çin dahil olmak üzere, uluslararası toplumdan tepki almıştı.
Birleşmiş Milletler yaptırımlarının sıkılaştırılması ve güneydeki Kore Cumhuriyeti ile ABD arasında ortak askeri tatbikat gerçekleştirilmesi, Pyongyang hükümetinin söylemini iyice sertleştirdi.
Kuzey Kore yönetimi son olarak, topçu ve roket birliklerini; Hawaii, Guam ve Amerika anakarasındaki ABD üslerini hedef alacak şekilde geçirdiğini duyurdu.
Bununla da yetinmeyen Pyongyang hükümeti, gerekitğinde ABD'ye "önleyici" bir nükleer saldırıda bulunabileceği tehdidini savurarak, Güney Kore hükümetine ateşkes anlaşmasını rafa kaldırdığını bildirdi.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü George Little, planlı olarak "gerginilği tırmandıran" Kuzey Kore yönetiminin, "bu tehditlerle bir şey elde edemeyeceğini" dile getirdi.
İki hat kapanmıştı
Kuzey Kore yönetimi daha önce de, biri Kızılhaç tarafından, diğeri adanın iki kesimini ayıran silahsızlandırılmış bölgedeki BM Komutanlığı tarafından kullanılan iki kırmızı hattı kapatmıştı.
Pyongyang'daki resmi haber ajansı, güney kesimiyle ortak kullanılan kırmızı hattın kapatılma kararını, bir askeri yetkilinin şu ifadeleriyle duyurdu: "Her an bir savaşın patlak verebileceği bu durumda Kuzey-Güney askeri iletişimini sürdürmeye gerek yok."
İki kesim arasında hava trafiğini yönlendiren bir kırmızı hat işlemeye devam ediyor.
Güney Kore'nin yeni lideri Park Geun-hye tarafından ilan edilen "barışı ve birleşmenin temelini kurma" amaçlı siyasi programın, bu gerginlik ortamında hayata geçirilmesi imkansız görülüyor.
Sınırda bir 'garip cisim'
Salı gününü çarşambaya bağlayan gece, adayı ikiye bölen hatta yine gergin saatler yaşandı.
Kuzey Kore resmi medyası, devlete hükmeden Kore İşçi Partisi'nin siyasi bürosunun "Kore devrimini muzafferane şekilde ilerletecek önemli bir meseleyi görüşmek" için toplandığını duyurdu.
Bunun üzerine, Güney Kore ordusunun sınır birlikleri alarma geçirildi.
Seul'deki askeri yetkililer, bir askerin kuzey kesimiyle sınır bölgesinde "garip bir cisim" keşfettiğini ve bu cisme yerel saatle 02.30 sıralarında el bombası attığını duyurdu.
Alarm, yerel saatle 09.20'de kaldırıldı.