Kuzey Kore, Sony şirketine gerçekleştirilen siber saldırı üzerine ABD'nin kendisine yönelik yaptırımları genişletmesini "düşmanca bir tavır" olarak tanımladı ve bu durumun askeri duruşunu güçlendireceğini savundu.
Abone olKuzey Kore, Sony şirketine gerçekleştirilen siber saldırı üzerine ABD'nin kendisine yönelik yaptırımları genişletmesini "düşmanca bir tavır" olarak tanımladı.
Dışişleri Bakanı, bu yaptırımların yalnızca Kuzey Kore'nin askeri duruşunu güçlendireceğini savundu.
Kore Merkez Haberleri Ajansı, ismini vermeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin sözlerine yer verdi. Siber saldırı iddialarını reddeden bakanlık yetkilisi, ABD'nin hiçbir dayanağı olmaksızın Kuzey Kore'ye yönelik düşmanlığını artırdığını söyledi.
Yetkili, yeni yaptırımların Kuzey Kore'nin ordusunu zayıflatamayacağını, aksine güçlendireceğini belirtti.
İki ülke arasındaki son gerginlik, Sony'nin yapımcılığını üstlendiği "The Interview" (Röportaj) filmi nedeniyle yaşanmıştı.
İki gazetecinin Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) taşeronu olarak, Kuzey Kore liderine suikast planlamaları konu edilen komedi filmi, Kuzey Kore hükümeti tarafından "terör eylemi" olarak tanımlanmıştı.
Filme tepki gösteren ve kendilerini "Barışın Koruyucuları" (Guardians of Peace) olarak adlandıran bir grup bilgisayar korsanı, filmi nedeniyle Sony'ye siber saldırılar düzenlemişlerdi.
Bilgisayar korsanları ayrıca, gönderdikleri e-postalarda filmi vizyona sokmayı planlayan sinema salonlarını açıkça tehdit etmiş; "11 Eylül 2001'de neler olduğunu hatırlayın. Size tavsiyemiz bu filmi vizyona sokan sinemalardan uzak durmanız" mesajı göndermişti.
Bunun üzerine filmin gösterimi ertelenmiş, ABD Başkanı Barack Obama'nın tepkisi üzerine kısmen internet ve bazı sinemalarda gösterime girmişti.
ABD'nin yaptırımları genişledi
Siber saldırı ve tehditlerden Kuzey Kore'yi sorumlu tutan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarını genişletti.
ABD Başkanı Barack Obama'nın imzaladığı yeni kararla, yaptırım listesine devlet kontrolündeki 3 kuruluş ve 10 yetkilinin ismi eklendi.
Yeni listede arasında ülkenin ana istihbarat teşkilatı ile devlet kontrolündeki silahlardan sorumlu kişi de yer alıyor.
ABD daha önce nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye yaptırımlar uyguladı. Ülkenin bundan oldukça etkilendiği belirtiliyor.
Obama, Sony'ye yapılan saldırınına ardından ülkeyi "terör listesine koyma fikrini değerlendirdiklerini" de söylemişti.