BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Irakta Türkiye alarmı

Sınırın öte yakası çok hareketli. Medyaya dahi sınırlama getirildi. İşte manzara;

Abone ol Türkiye'de çeşitli bölgelerde PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her an sınırı geçebileceği ihtimaline karşılık Kuzey Irak'taki bütün güçler alarm durumunda.

Başbakan Recep Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD'ye yapacağı geziye kilitlenen Kuzey Irak'ta iç kesimlerde bulunan özel eğitimli peşmergelerden, ABD'nin eğittiği "bordo bere"lilere kadar bütün güçler Türkiye sınır kesimine kaydırılıyor.
 
PKK'nın Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde düzenlediği eylemden sonra Türk hükümetinin sınır ötesi operasyonla ilgili kararlı açıklamaları ve ardından gelen ekonomik yaptırım kararı Kuzey Irak'ı adeta alarma geçirdi.

Erdoğan'ın ABD gezisinden çıkacak sonucu merakla bekleyen Kuzey Irak, olası bir sınır ötesi operasyonun bu tarihten sonra yapılabileceğine inanıyor.
 
TSK tarafından sınır kesiminde bulunan Hakkari ve Şırnak bölgelerine yaptığı sevkıyat ile Türkiye'deki çatışma görüntülerini televizyonlardan izleyen Kuzey Iraklıların endişesi de giderek artıyor.
 
Yerel Kürt hükümeti, İran sınırında bulunan Süleymaniye kenti ile Kürt parlamentosunun bulunduğu Erbil ve Dohuk'un yanı sıra Musul'daki askeri güçlerini de Türkiye sınır kesimine kaydırıyor.
 
Özel eğitimli birliklerden oluşan peşmergeler ile ABD'nin eğittiği söylenen asker üniformalı "bordo bereliler"e artık Kuzey Irak'ın Türkiye'ye sınır ilçesi olan Zaho ile Derkar, Batufa ve Kaniması kesimlerinde sıkça rastlanıyor.

Peşmergelerin Türkiye sınır kesimine sevkıyatı gündüz olduğu kadar gece de devam ediyor. İlçe ve kasabalarda zaman zaman mola veren peşmergelerin hareketliliğini Kuzey Iraklı Kürtler dikkatle izliyor. Türkiye sınır kesimindeki dağların stratejik noktalarına konuşlandırılan peşmergeler 24 saat Türkiye tarafını gözlüyor.

Gazetecilere kısıtlama getirildi
 
Bu arada, olası bir operasyon ihtimaline karşılık Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce gazeteci, sınır kasabası olan Zaho'nun yanı sıra Erbil'deki otellere yerleşti. Sınırdaki PKK'lıların bazı gazeteciler tarafından görüntülenmesi üzerine gazetecilerin sınır kesimlerine gitmelerine kısıtlama getirildi.
 
Peşmergeler kontrol noktalarında gazetecilere "Burası askeri bölge. Güvenlik nedeniyle yasaklandı" gerekçesiyle izin vermiyor. Gazetecilerin sevkıyat sırasında peşmergelerin fotoğraflarını çekmelerine ise engel olunuyor.