BIST 9.958
DOLAR 35,39
EURO 36,54
ALTIN 3.019,69
HABER /  DÜNYA

Kuzey Irakta petrol pazarlığı

Zaho-Süleymaniye-Zağros Dağları hattındaki petrolün bulunması için uluslararası şirketlerle pazarlık yapıyor.

Abone ol

Irak'ın kuzeyinde, denetimi ellerinde bulunduran KDP ve KYB, bölgelerindeki 'aranmamış saha' olarak adlandırılan Zaho-Süleymani-ye-Zağros Dağları hattındaki petrolün bulunması için uluslararası şirketlerle pazarlık yapıyor.

400 milyon varil petrolün bulunduğu düşünülen arama yapılamayan bu bölge için sadece Mesud Barzani'nin Amerikalı Kanadalı ve Korelilerin de aralarında bulunduğu 7 petrol şirketiyle arama anlaşması için görüştüğü belirtiliyor.

Kürt yönetimi son olarak Süleymaniye'nin güneyindeki Germeyn'deki bölgede petrol araştırması yapması için Kanadalı Western Oil Sands şirketiyle anlaştı. Iraklı Kürt yöneticiler Musul ve Kerkük çevresindeki Şengal, Taqtaq'daki zengin petrol bölgeleri üzerinde de 'hak sahibi' olarak sismik ve jeolojik araştırma anlaşmaları imzalıyor.

ARANMAMIŞ SAHADA PETROL
Irak'ın Kürtler denetimindeki Zaho ve Duhok ile Türkiye sınırı paraleli ile Zağros Dağları'nın bulunduğu hat petrol mühendisliği açısından 'aranmamış saha' olarak tanımlanıyor. IKYB Lideri Celal Talabani Irak Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Mesud Barzani ise Kürdistan Bölge Başkanı sıfatıyla bu bölgede ortaya çıkan milyar dolarlık petrol rantı için harekete geçti.

Körfez savaşı ve Irak'ın işgali süresince ortaya çıkan istikrarsızlık nedeniyle arama yapılamayan bu bölge için sadece Mesud Barzani'nin 7 ayrı uluslararası petrol şirketiyle görüştüğü belirtiliyor.

Barzani'nin görüştüğü petrol şirketleri arasında Kanada, Amerika ve Koreliler ile uluslararası ortaklı konsorsiyumların bulunduğu öğrenildi.

Kuzey Iraklı kürtlerin Körfez Savaşı'ndan bu yana ilişkilerini geliştirdikleri İskandinav ülkelerindeki petrol şirketlerini Irak'a davet ettikleri belirtiliyor.

Norveç ve İsveç, Barzani ve Talabani yönetimiyle sıkı ilişkileriyle biliniyor. Barzani ve Talabani ailesinin İsveç ve Norveç'teki siyasi çevrelerle sıkı ilişkileri olduğu da öne sürülüyor.

KDP lideri Mesud Barzani iki yıl önce Norveçli DNO adlı petrol şirketiyle anlaşma imzaladı ve şirket Türkiye sınırına 15-20 kilometre uzaklıktaki Zaho-Duhok arasındaki Tawke bölgesinde petrol arama faaliyetine başladı.

Dört ay süren sondaj çalışması sonunda geçtiğimiz haftalarda Tawke-ı adlı bölgede petrol bulduğunu açıklandı. 3 bin 200 metre derinlikte 20 kuyudan 5'inde petrol üretimine izin veren ölçüde değerli petrol bulundu. Bulunan petrol önümüzdeki aylarda pazarlanmaya başlanacak.

IRAK YÖNETİMİ RAHATSIZ
Ağırlıklı olarak Taqtak, Enzal, Zimar ve Şengal gibi Kerkük-Musul arasındaki petrol yatakları birçok uluslararası petrol şirketinin iştahını kabartıyor. Petrol şirketlerinin Kuzey Irak'taki kuyularını işletme hakkını sahip olmak için Irak ve Kürt yönetimi nez-dinde lobi faaliyetleri yürüttükleri ileri sürülüyor. Bölgedeki petrol savaşlarında kuyuları işletmek için Amerika, Portekiz, Norveç, Avustralya, Kanada ve Güney Koreli petrol şirketlerinin zemin aradıkları belirtili-yor.Kürt yöneticilerin petrol anlaşmaları imzalamaları en çok Irak yönetimini rahatsız ediyor. Irak Devlet Başkanı sıfatıyla Talabani'nin yönetimde olduğu bir dönemde imzalanan petrol anlaşmaları Sünni ve Şii liderlerin tepkisini çekiyor. Bağdat yönetimi Kürtlerin Anayasa'ya aykırı anlaşmalar imzaladıklarını Irak'ın doğal kaynaklarının idaresinde tek yetkilinin merkezi hükümet olduğunu ileri sürüyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ ÇALIŞIYOR
ABD'nin Irak'ı işgal ettiği savaş öncesi o dönem Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri olan Celal Talabani savaş sonrasında ortaya çıkacak tabloyu beklemeden iki Türk şirketiyle anlaşma imzalamıştı. General Enerji ve Pet Oil ile Uluslararası Viyana Konvansiyonu'na dayanarak anlaşma imzalayan Talabani Irak'ta Devlet Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra General Enerji ve Pet-Oil'in yaptıkları anlaşmalarda Irak hükümetinin Petrol Bakanlığı'nın onayından geçti.

Talabani ile anlaşan iki Türk şirketi Kerkük ve çevresindeki Taqtaq bölgesinde ıoo'den fazla petrol kuyusunda arama ve üretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu bölgede Saddam Hüseyin döneminde açılan ve atıl durumda olan petrol yataklarında sondaj arama ve üretim faaliyetlerine başlamak için uluslararası bir çok petrol şirketi sırada bekliyor.