BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.965,52
HABER /  POLİTİKA

Kuzey Irak referandumu Yıldırım'dan müdahale sinyali

KUZEY IRAK'ta 25 Eylül'de yapılacak olan referanduma ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'dan son dakika uyarısı geldi. Yıldırım, referandumun yapılması halinde Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklaran haklarını kullacağını söyledi.

Abone ol

KUZEY IRAK'taki referandum için Başbakan Binali Yıldırım'dan yeni bir açıklama geldi. TÜRK-İŞ ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Barzani'ye 'yanlıştan dönmesi' çağrısını yineledi. Referandum kararının "Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesi" olduğunu altını çizen Yıldırım, Musul ve Kerkük'ü işaret ederek, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanacağını söyleyerek müdahale sinyali verdi.  

Binali Yıldırım'ın açıklamalarının detayları şöyle:

"Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış karar olacağını defalarca ifade ettik. Hükümet sözcümüz, Cumhurbaşkanımız çeşitli vesilelerle ifade ettik. Bu karardan vazgeçmelerini telkin ettik. Bu karara uluslararası alanda destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ifade ettiler. Türkiye, İran, Irak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne anlattık. Şu ana kadar bir değişiklik yok. Aslında meselenin kaynağı olan Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin arasında anayasadan kaynaklanan hakların tam anlamıyla uygulanmadığı ve merkezi hükümetin beklentilere karşılık vermediği şikayetleri var. Biz de Bağdatla anlaşmazlığı gidermeleri için teklif yaptık. Fakat şu ana kadar beklediğimiz olumlu adımı görmedik.

HAKLARIMIZI KULLANMAKTAN TEREDDÜT ETMEYİZ

Bu karar ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye, ulusal güvenlik meselesi konusunda uluslararası anlaşmalardan, ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır, tereddüt göstermez.

İşin özü şudur, gerek Suriye gerek Irak'ta mevcut statülerde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğacak haklar çerçevesinde Türkiye'nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur ve gereği yapılacaktır. Zaman geçmiş değil Barzani bu inattan vazgeçmeli. Bütün dünyanın karşı çıktığı referandum bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için hayırlar getirmez. 

ÜMİT EDERİZ Kİ REFERANDUM GERÇEKLEŞMEZ

Bölgede zaten sorunlar var. Sorunların üzerine yeni sorunlar ilave etmekten kaçınmaları gerekmektedir. İtilaflı bölgelerin, Kerkük'ün bu meselenin içine dahil edilmesi yanlıştır. Kerkük orjinal nüfus sayımına göre yüzde 70'i Türkmen demografik yapısıyla oynanmıştır. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin giriştiği bu macaredan vazgeçmesi gerekmektedir. Ümit ederiz ki bu referandum gerçekleşmemiş olsun. 

MECLİS'TEKİ TEZKERE

Gelen tezkere Türkiye'nin güney hara hudutları ötesi ve mücavirinde olabilecek ülkemiz aleyhinde olabilecek gelişmelere karşı asker gönderme hakkını veriyor. Bu kez 30 Ekim'den geçerli olmak üzere bir yıl geçerli olacak. Yarın Meclisimiz kararını verecektir.

Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e girme hakkı var mı? 1926 Ankara Anlaşması maddeleri