Kuyruklu yıldızdan son dakika!
ESA'dan yapılan açıklamada, "Philae'nin pilinin birkaç saatlik ömrü kaldı" denildi...
Abone olAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı modülü Philae'nin, birkaç saatlik enerjisi kaldı. Kuyruklu yıldız üzerinde sondaja başlayan Philae'nin elde ettiği bulguları göndermek için enerjisinin yetip yetmeyeceği belli değil.
ESA'dan yapılan açıklamada, "Philae'nin pilinin birkaç saatlik ömrü kaldı. Yedekteki güneş panellerinin devreye girmesi gerekiyor ancak araç gölgede bulunuyor" denildi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Philae'nin sondaja başladığı ancak elde ettiği bulguları göndermek için yeterli enerjisinin olup olmadığının bilinmediği açıklandı. Projede görev alan bilim insanları, gök taşından alınan örneklerin kapsül içinde analiz edileceğini ifade etti.
Bir tepeceğin altında durması sebebiyle güneş enerjisinden faydalanamayan kapsülün, tüm enerjisini tüketmeden önce analizi bitireceği ümit ediliyor. Zayıf yer çekimi sebebiyle kazı sırasında, kapsülün kancalarını attığı yerden ayrılması tehlikesi de bulunuyor. Kapsülün gövdesi çevrilerek güneş panellerinin bir miktar güneş ışığı alabileceği ihtimali üzerinde de çalışıldığı belirtildi.
DEVRE DIŞI KALIRSA NE OLACAK?
Enerji problemi sebebiyle Philae'nin devre dışı kalması halinde dahi, göktaşının yörüngesindeki Rosetta adlı uzay aracının 67P'yi gelecek yılın sonuna kadar takip edeceği kaydedildi.
'GÜNAYDIN DÜNYA'
"Philae"nin Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Günaydın Dünya! Kuyruklu yıldızda çok yoğun bir gece geçirdim. Ekibimle yeniden irtibat halindeyiz" ifadesine yer verildi.
Yaklaşık 60 saatlik pil ömrü bulunan uzay aracı modülü "Philae"den dün ilk fotoğraflar gelmeye başlamıştı.
İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.