67P kuyruklu yıldızının yüzeyine inerken karanlık bir çukura düşen Philae'nin bu yüzden pillerini dolduramadığı düşünülüyor. Kuyruklu yıldız güneşe yaklaştığında Philae'nin pillerini doldurup yerini haber vermesi ümit ediliyor.
Abone olAvrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) bir kuyruklu yıldıza indirmeyi başardığı keşif aracı Philae, bütün aramalara rağmen bulunamıyor.
Philae'yi taşıyan Rosetta uzay aracından gelen en son görüntülerde de Philae'den eser yok.
Keşif aracı on yıllık bir yolculuktan sonra, 12 Kasım günü 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyine inmiş ve pili bitip kendisini kapatmadan önce epey veri göndermişti.
ESA uzmanları artık Philae'nin yeterli enerji biriktirdiğinde yerini belli etmesini bekleyeceklerini söylüyorlar.
Uzmanlar robotun nerede olduğunu aşağı yukarı tahmin etse de tam yerini tespit etmekte zorlanıyor.
Çukura düştü
Kuyruklu yıldızın yüzeyine indiğinde iki kere seken Philae sonunda karanlık bir çukurun içine yerleşmişti.
Kapanmadan önce yolladığı fotoğraflardan hareketle Philae'yi izleyen uzmanlar bunun tam da kuyruklu yıldızın ördek başına benzeyen kısmı olduğunu düşünüyor.
Kuyruklu yıldızın yörüngesinde gezen ana araç Rosetta bu bölgeyi Aralık ayının 12, 13 ve 14'ünde fotoğrafladı ve her bir görüntü Philae'nin yerini bulmak için iyice incelendi.
Fakat henüz bir sonuç alınmış değil.
Rosetta şimdi 67P yüzeyinde 20 km'den 30 km'ye çıktı ve geri dönmesi planlanmıyor.
Güneşi bekliyor
Ama uzmanlar şu an için bulunamamış olsa da küçük keşif aracı Philae'nin mutlaka yerini belli edeceğini düşünüyorlar.
67P Güneş'e yaklaştıkça Philae daha fazla ışık görecek ve böylece güneş pillerini şarj edebilecek.
Şu anda Perihelion kayalığı adı verilen çıkıntı nedeniyle güneş ışınlarının Philae'nin pillerine ulaşamadığı düşünülüyor.
Dinozor yumurtası
Uzmanlar şimdilik Philae'nin kapanmadan önce yolladığı verilerle ana araç Rosetta'dan gelen verileri incelemeyi sürdürüyorlar.
Bunlar arasında kuyruklu yıldızın yüzeyinde görünün yuvarlak kenarlı şekiller var. Uzmanlar bunlara "dinozor yumurtası"adını takmışlar.
İki-üç metre enindeki bu şekiller bundan 4,5 milyar yıl önce biraraya gelip bu kuyruklu yıldızı oluşturan buz bloklarının izi olabilir.
Sadece 4 km çapında olmakla birlikte 67P yüzeyinde girinti-çıkıntılar, kaya kümeleri yaratacak kadar çekim gücüne sahip.