Kuveyt'te ilk kez kadınların da oy kullandığı parlamento seçimlerinde kadınlar meclise giremedi.
Abone olKuveyt'te dün yapılan ve ilk kez kadınların da oy kullandığı parlamento seçimlerinde, radikal dincilerin yönetimindeki muhalefet çoğunluğu kazanırken, hiçbir kadın aday meclise giremedi.
Resmi sonuçlara göre, radikallerin ağırlıkta olduğu muhalefet, 50 sandalyeli mecliste toplam 33 milletvekili kazandı. Bunların 21'ini radikal dinciler aldı. Kadınların ilk kez oy verdiği ve aday olduğu seçimlerde, 28 kadın milletvekili adayından hiçbiri meclise giremedi.
Hükümet yanlısı milletvekilleri ise bu seçimlerde 6 sandalye kaybederek, 13 milletvekilliği kazandılar. Oy kaybetmeye devam eden liberaller de sadece 6 sandalye elde edebildi.
Milletvekilliği kazanan radikal dincilerden 17'sinin Sünni, 4'ünün Şii olduğu ve Şiilerin önceki meclise göre bir sandalye kayıpları olduğu belirtildi. Genel seçimlere katılım oranının, ilk kez oy kullanan kadınlar sayesinde çok yüksek olduğu bildirilmişti.
Yaklaşık 340 bin kayıtlı seçmenin 195 bininin kadın olduğu Kuveyt'te, kadınlar genel seçmen sayısının yüzde 57'sini oluşturuyor. Olaysız geçtiği ifade edilen seçimlerde 252 milletvekili adayı yarıştı. Seçim kampanyaları sırasında muhalefet, yolsuzluk konusunda sert eleştirilerde bulunduğu, bakanları ve hatta iktidardaki El Sabah ailesini kötü yönetimle suçlamıştı.
Muhalefet bloğunun seçimlerde elde ettiği zaferle birlikte ve diğer 3 bağımsız adayın da desteğiyle seçim bölgeleri sayısını 25'ten 5'e indirme talebini yerine getirmesi bekleniyor. Kuveyt Emirliğinde 1962 yılında kurulan meclis, bugüne kadar 4 kez milletvekillerinin bakanları değiştirme girişimleri üzerine feshedilmişti.
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah'ın mayıs ayı sonunda meclisi feshetmesiyle alınan erken seçim kararı öncesinde, ülkedeki 25 seçim bölgesinin yeniden belirlenmesi konusundaki tartışmalar ülkede gündeme damgasını vurmuştu.
Arap ülkeleri arasında kadınların seçme hakkı bulunmayan tek ülke Suudi Arabistan kaldı.