BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,31
ALTIN 2.836,39
HABER /  GÜNCEL

Kuveytli vatansızlara Komor Adaları vatandaşlığı

Kuveyt'te, Bidun halkı olarak bilinen onbinlerce vatansız insana Afrika'nın Komor Adaları'nda vatandaşlık teklif edilebileceği bildirildi. Bu şekilde Bidunların oy verme hariç tüm haklardan faydalanabilmesi amaçlanıyor.

Abone ol

Kuveyt'te, Bidun halkı olarak bilinen onbinlerce vatansız insana Afrika'nın Komor Adaları'nda vatandaşlık teklif edilebileceği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'nın yerel bir gazeteye yaptığı açıklamaya göre, Komor Adaları'ndan Bidun halkına iktisadi vatandaşlık için özel bir başvuru hakkı verilebilir.

Yetkili, Komor Adaları vatandaşlığını kabul edenlerin Kuveyt'te oturma izni alabileceğini söyledi.

Kuveyt vatandaşlığına başvuran 100.000'den fazla kişi, hükümet tarafından "kaçak" olarak nitelendiriliyor.

Son yıllarda, Bidun halkı Kuveyt vatandaşlığıyla ilgili birçok protesto gösterisinde bulunmuş, ancak eylemler polis güçleri tarafından dağıtılmış ve yüzlerce Bidun tutuklanmıştı.

Hükümet, Kuveyt vatandaşlığına başvuran Bidun halkından yalnızca 34.000 kişinin vatandaşlığa uygun olduğunu bildirdi.

Bu rakamın dışında kalanlar ise, 50 sene önce ülkede petrol bulunduktan sonra diğer ülkelerden Kuveyt'e göç etmiş olanlar ya da onların çocukları.

Siyasi şiddet olayları

Komor Adaları, Afrika'nın batısında, takımadalardan oluşan ve Arap Birliği'ne üye yoksul bir ülke.

Eski Fransız sömürgelerinden olan Komor Adaları tarihinde sık sık siyasi şiddet olayları görüldü ve ülke parçalanma noktasına geldi.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı yetkilisi Tümgeneral Mazen el Jarrah, el Jarida gazetesine yaptığı açıklamada, Komor vatandaşlığını kabul eden Bidunların oturma izniyle birlikte, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinden de yararlanabileceklerini bildirdi.

Mazen el Jarrah, vatandaşlığa başvuru sürecinin birkaç ay içinde, Kuveyt'te Komor Başkonsolosluğu açılır açılmaz başlayabileceğini söyledi.

Gelişmelere rağmen, Kuveytli milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Faysal el Duwaisan, bu adımı kaygı verici bulduğunu açıkladı.

Faysal el Duwaisan, daha önce Bidunların başka ülke vatandaşlıkları olduğunu söyleyen hükümetin, parlamentoyu yanlış bilgilendirdiğini savundu.

Duwaisan, "Bu doğru ise, hükümet onları Komor Adaları'na değil, kendi ülkelerine göndermeli." dedi.

Son girişim, Bidunların Komor Adaları'na sınır dışı edilebilecekleri anlamına gelmiyor ama suç işlemiş Bidunlar, Komor Adaları'na gönderilebilir.

Komor Adaları yönetimi, henüz konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Bidun halkı

Çoğu göçebe Bedevi aşiretlerinden oluşan Bidun halkı Kuveyt'in 1961'de bağımsızlığını kazanması sırasında vatandaşlığa başvurmayan, ya da başvuru için gereken belgelere sahip olmayanlardan oluşuyor.

1960'larda güvenlik güçlerinde istihdam edildiklerinde aileleriyle birlikte Kuveyt'e yerleşenler, ya da Kuveytli annelerle, vatansız ya da yabancı babaların çocukları da bu gruba dahil.

1960 ve 1970'lerde Bidunlar oy kullanamamakla birlikte, Kuveyt vatandaşlarıyla aynı haklardan yararlanmışlardı. Ancak bölgedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle Kuveyt hükümetinin politikası değişmiş ve Bidunlar yasa dışı göçmen sayılmaya başlamıştı.

Bu nedenle bazı vatandaşlık haklarını kaybetmişler, kamuda istihdam olanaklarıyla, sağlık, eğitim gibi kamu hizmetlerinden yararlanamaz olmuşlardı.