Öğrenciler kütüphaneye ödev için uğruyor, 'okumama hastalığımız' devam ediyor...
Abone olSelçuk Üniversitesi (SÜ) Alaaddin Keybubat Yerleşkesi'ndeki SÜ Merkez Kütüphanesi'ndeki kitaplardan, üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun sadece ödevleri için yararlandığı belirtildi.
SÜ Merkez Kütüphanesi Daire Başkanı Mevlüt Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978 yılında kurulan kütüphanede bugün yaklaşık 150 bin yazılı eser, 64 veri tabanı aracılığıyla erişilebilen 79 bin 362 elektronik dergi ve 2.5 milyon elektronik tez bulunduğunu söyledi.
Kütüphanenin 50 bin üniversite öğrencisinin faydalanması için kurulduğunu, ancak günde yaklaşık bin öğrenciye hizmet verdiklerini belirten Arı, ''Bu kadar kapsamlı bir kütüphaneden ortalama bin öğrencinin faydalanmasını yeterli bulmuyoruz. Millet olarak sanki 'okumama hastalığımız' var. Çıkardığımız istatistiklerden bu hastalığın üniversite öğrencilerine de yansıdığını çok rahat görebiliyoruz'' diye konuştu.
Ödünç alınan kitaplar incelendiğinde, çoğunluğunun ödev kaynaklı kitaplar olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Arı, şunları kaydetti:
''Kütüphanemizde birçok süreli yayın, roman, hikaye, şiir kitabı bulunurken, öğrencilerimiz daha çok ders konularını içeren kitapları tercih ediyor. Bu da günlük ortalama bin öğrenciye verilen ödünç kitabın çoğunluğunun, okumak için değil, verilen ödevlere kaynaklık yapması için alındığını gösteriyor. Türkiye'nin birçok üniversitesinde de durum bizimkinden farklı değil.
Öğrencilerimiz maalesef yeteri kadar okumuyor.''
Ortaya çıkan üzücü tablo karşısında kitap okuma alışkanlığının artırılabilmesi için çalışma başlattıklarını bildiren Arı, bu çalışmaların başında belli aralıklarla düzenlenen kitap fuarlarının yer aldığını sözlerine ekledi.