BIST 10.001
DOLAR 35,35
EURO 36,45
ALTIN 3.033,97
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kutup Kayması

Kutuplar kaysa dünyanın sonu mu gelir?

Abone ol

Manyetik kutup noktalarının yer değiştirmesi teorisi, Amerikalı ünlü yazar Clive Cussler ile Paul Kemprecos’un yüksek tempolu “” romanına esin verdi.

Kimileri için dünyanın sonunu getirecek bir kıyamet... Kimilerine göre ise olağanüstü bir doğa olayı... Hep konuşulan, tartışılan, bazı doğa olaylarının nedeni olduğu söylenen bir teori, ‘kutup kayması’. Teoriye göre dünyanın ekseni etrafındaki manyetik kutup noktaları; yani dünyanın manyetik kuzey kutbu ile manyetik güney kutbu belirli oranlarda yer değiştiriyor.
İddialara göre, ortalama 200 bin yılda gerçekleşen bir olay bu ‘kutup kayması’. En son 780 bin yıl önce gerçekleşmiş. Fakat manyetik yapının tekrar dengeye girmesi de uzun bir süre gerekiyor; tam üç bin yıl!

Bu teorinin gerçekleşmesi durumunda neler olacağı ise bilim adamları tarafından tartışılıp duruyor. Hatta o kadar ki ‘kutup kayması’nın, diğer adıyla ‘manyetik kutupların yer değiştirmesi’nin, dünyanın sonunu getireceğini söyleyenler bile var. İşte şimdi bu teori, başarılı iki yazarın birlikte yazdıkları bir kitaba esin kaynağı oldu; Amerikalı ünlü yazar Clive Cussler ile Paul Kemprecos’un yazdıkları “Kutup Kayması”na...

60 yıllık kayıp
Altın Kitaplar’dan Esat Ören’in çevirisiyle yayımlanan kitap, kutup kayması teorisi etrafında şekilleniyor. Kitap, tarihin en büyük deniz faciası kabul edilen, (bu faciada ölenlerin sayısı Titanic’te hayatını kaybedenlerin beş katıydı) 2. Dünya Savaşı sırasında sığınmacıları taşıyan Alman gemisi Wilhelm Gustloff’un batırılışıyla açılıyor. Gemide çok önemli bir yolcu var: Macar asıllı bilim adamı Dr. Lazlo Kovacs.

Bu dahi bilim adamı, yapay tetiklemeyle kutup kaydırma yöntemini keşfetmiş bir isim. Almanlar tarafından esir alınan Kovacs, kendini ‘Ruslardan çok daha önce Nazi hayvanlarıyla savaşmaya başlamış bir örgütün üyesi’ olarak tanıtan Karl Schroeder tarafından kurtarılıyor. Ve Dr. Kovacs, bu gemi faciasından kurtulunca Schroeder’in tavsiyesi üzerine izini kaybettiriyor. Hem de 60 yıl boyunca...

Ve günümüze geldiğimizde globalleşme karşıtı bir grupla karşılaşıyoruz. Grubun lideri, gelişmiş ülkelere ders vermek için kutupların yönünü değiştirme planları yapıyor; Kovacs’ın teorisinin peşine düşüyor. İşte bu noktada karizmatik kurtarıcı karşımıza çıkıyor: Kurt Austin! Yakışıklı ve bir o kadar da gözüpek Kurt Austin, NUMA (Ulusal Sualtı ve Denizcilik Kurumu) Özel Görevler Ekibi’nde çalışıyor. Dünyanın sonunu getirecek bu felaketi önlemek için tek çare de Kurt Austin gibi görünüyor zaten. Sonrası yine macera, heyecan, aksiyon...

Denizci yazar
Bu arada belirtelim, 18 yıldır New York Times’ın en çok satanlar listesinden inmeyen, kitapları tüm dünyada 120 milyondan fazla satan, Amerikan macera romanlarının büyük ustalarından biri olarak tanımlanan Clive Cussler; daha önce “”, “”, “” ve “” adlı kitaplarında da birlikte çalıştığı Paul Kemprecos ile bu kitapta da işbirliğini sürdürüyor.
Özellikle maceraların odağına ‘deniz’i yerleştiren Cussler’ın önemli karakterlerinden biri efsanevi Dirk Pitt, diğeri ise Kurt Austin kuşkusuz. Yazar bu kitabında kahraman olarak Austin’i seçiyor.
Aslında Cussler’ın yaşamının izlerini de görüyoruz kitaplarında. Yarattığı Dirk Pitt karakterini ona çok yakın bulanların sayısı oldukça fazla. Üstelik romanda anlattığı NUMA’nın da kurucusu Cussler.

Batık gemileri bulup çıkarmakla ünlü NUMA, Amerikan denizcilik ve deniz kuvvetleri tarihi araştırması yapan, kâr gütmeyen bir kuruluş. Cussler, denizcilik uzmanı ekibi ve NUMA gönüllüleri bugüne kadar 60’dan fazla batık enkazın yerlerini keşfetmişler.
Dolayısıyla denizle bu kadar içli dışlı bir yazarın ‘deniz’leri odağa yerleştirdiği kitabı da son derece inandırıcı, bir o kadar heyecan verici... Yüksek bir tempoya sahip “Kutup Kayması”. Yazarın kendine özgü hayal gücünün yansıması...
Macera romanları sevenler için bire bir.
(Yasemin Bay)