BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kutlamalar fethe yakışmalı

Fatih Belediyesi'nin düzenlediği Fetih Konferansı’nın açılış konuşmasını tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptı.

Abone ol

Fatih Belediyesi tarafından İstanbul’un Fethinin 555. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Fetih Konferansı’nın açılış konuşmasını tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptı. Fatih’e ve İstanbul’a sahip çıkılması gerektiğini belirten Ortaylı, kutlamaların İstanbul’un fethine yakışır olması gerektiğini söyledi.

Fatih Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde yapılan Fetih Konferansı’nın açılışında konuşan Ortaylı, Fethin 500. yılında dönemin yöneticilerinin soğuk savaş dönemindeki dış faktörlerin de etkisiyle kutlamalara yeterli ilgiyi göstermediklerini ve bu büyük olayın yeterince idrak edilemediğini dile getirerek dönemin yöneticilerini eleştirdi.

Hiçbir kültür karşısında komplekse kapılmaya gerek olmadığının üzerinde duran Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’in büyük bir mareşal olarak askerlerin piri, münevverlerin piri ve seçkin bir entelektüel olduğunu söyledi. Tarihçi Ortaylı, “Fatih, garbın ve şarkın dillerini bilmekteydi. Yunanca, İtalyanca biliyor, Farsça ve Arapça şiirler yazıyordu. Onun örneği Rönesans devrinde yoktu. Diğer yandan da mareşaldı. Tüm bu yönleriyle bizim örnek alacağımız insan Fatih’tir” dedi.

İstanbul’un imarında son 50 yılda yapılan bilinçsiz değişikliklerin üzerinde de duran İlber Ortaylı, bunun sonucunda Mimar Sinan’a ait 5 tane tarihi camiin yok olduğunu dile getirdi. Beşiktaş’taki Sinanpaşa Camii’ne ait hamamın yol açmak için yıkıldığını üzülerek ifade eden Ortaylı, “Türkiye İstanbul’un Fethine ve tarihine sahip çıkmalıdır” dedi.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Suphi Saatçi, fetih sonrası İstanbul’da büyük bir imar çalışması yaşandığına dikkat çekti. Saatçi, Fatih ve Süleymaniye Külliyelerinin büyüklüğü, planlamasındaki düzenliliği, kentin dini ve kültürel merkezleri olmaları nedeniyle dünyada mimari açıdan örnek olduğunu söyledi. Mimar Sinan’ın yaptığı eserler hakkında da çeşitli bilgiler veren Saatçi, Sinan döneminde ve sonrasında yapılan mimari eserlerin İstanbul’u nakış gibi işleyerek Osmanlı Türk tarihinin değerli eserlerinin günümüze kadar gelmesini sağladığını, bizlerin de onları uluslar arası platformlarda hem çok iyi anlatmamız, hem de sahip çıkmamız gerektiğine işaret etti.

Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen Fetih Konferansları 29 Mayıs tarihine kadar Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde devam edecek.