BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.067,96
HABER /  GÜNCEL

Kuşunuzu yedik, özür dileriz!

Türkiye'de halkalanan 17 gramlık karabaşlı ötleğen (Sylvia atricapilla) kuşunu Kuveyt'te yakalayıp yiyen Saker Albarazi adlı avcı, halkadaki kodlardan ulaştığı kuş bilimcilere, "Zavallı kuşu yediğimiz için özür dileriz" mail'i gönderdi.

Abone ol

Aras Nehri Kuş Cenneti'nde 2012'nin Mayıs ayında KuzeyDoğa Derneği uzman ve gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen halkalama çalışmasında ağırlığı 17.3 gr olarak ölçülen karabaşlı ötleğen, halkalandıktan sonra salındı. Kuş, halkalamadan 364 gün sonra, 1250 kilometre uzaklıkta Kuveyt 'te bir avcının kurbanı oldu. Amcasının vurduğu kuşu yiyen Saker Albarazi adlı avcı, bacağındaki halkadaki kodlardan hayvanın Türkiye'den geldiğini anladı.

İnternetten yaptığı araştırmada Türkiye'deki kuş bilimcilerin mail adresini bulan Saker, "Merhaba, Ben Kuveyt'ten Saker. Dün amcam bir kuş avladı ve ayağında bir halka buldu. Bana ne olduğunu sordu çünkü halkada bir numara ve kısaltma vardı. İnternetten araştırdığımda bu kuşun Türkiye'den geldiğini öğrendim. Halkanın üzerinde şöyle yazıyordu: Ank - Turkey ODTU - KAD JB 39648. Herhangi bir yardımı dokunur mu bilmem ama bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Ve zavallı kuşu yediğimiz için özür dileriz :(" yazdı.

KIBRIS VE KAZAKİSTAN'DA DA VURULDU

Bu üzücü olayın, bir kez daha göçmen kuşların göçlerinde karsılaştığı tehlikeler ve halkalama çalışmalarının önemini gösterdiğini belirten KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Çağan Şekercioğlu, daha önce de KuzeyDoğa'nın 2006'da Aras'ta halkaladığı öter ardıç kuşunun benzer bir şekilde Kıbrıs'ta avlandığını ve böyle bir geri bildirim geldiğini söyledi. Derneğin 2008'de Kuyucuk Gölü'nde halkaladığı bir çıkrıkçın ördeğinin ise 2009'da Kazakistan'da bir Fransız avcı tarafından vurulduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yüzden, halkalı bir kuşu avlayan avcıların Türkiye Kuş Halkalama Koordinatörü İlker Özbahar'a kuşu ve halka numarasını bildirmenin önemli olduğunu kaydetti.

KUŞ HALKAMA NEDİR?

Kuş halkalama, kuşlara zarar vermeyen çok ince ağlarla kuşları yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, alüminyum halkaları kuşların bacağına takarak kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmektir. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş bu yöntemle araştırılmıştır. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar, halkalı bir kuş tekrar yakalanırsa veya ölüsü bulunursa, kuşun nereden geldiğini gösterir. Halkalama istasyonlarında tür tanımı, kuşları halkalama (kimlik), cinsiyet ve yaş belirleme, kanat ve kuyruk ölçümleri, ağırlık ve yaş oranı, tüy değişme durumu ve yön bulma deneyleri yapılmakta ve başta okul çocukları olmak üzere ziyaretçi eğitimleri gerçekleştirilmektedir.