Balıkesir’de görülen kuş gribi vakası, tüm dünyayı alarma geçirdi. Sağlık uzmanlarına göre 80 derecede pişen tavuktaki virüs, üç dakikada tamamen etkisiz hale geliyor.
Abone olBalıkesir Manyas’ta görülen ve paniğe neden olan kuş gribi vakaları üzerine Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı alarma geçti. İki bakanlık, konuyla ilgili hemen bir komisyon oluşturdu. Türkiye genelinde de ortaya çıkabilecek vakaları tespit etmek üzere sağlık ekibi oluşturuldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, hastalıkla ilgili olarak star’ın sorularını yanıtladı.
Hasta tavuk az yumurtlar
Hastalığın şu ana kadar insanlarda tespit edilmediğini kaydeden Balık, ‘Hastalıklı kuş ve kümes hayvanlarıyla bir araya gelmek, virüsün bulaşmasına neden oluyor. Virüs şekil değiştirip insanlara bulaşıyor. O evrede insanları hasta ediyor. Şu anda aşısı yok. Hastalıklı kuşlar, virüsü tükürük, burun salgıları ve dışkılarıyla yayıyorlar. Kuş gribi geçiren hayvanlarda tüyler kabarır ve yumurta üretimi azalır’ bilgilerini verdi.
Belirtileri ve korunma yolları
Prof. Balık’ın verdiği bilgilere göre hastalığın belirtileri; (ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve kas ağrıları), göz infeksiyonları, akut solunum sendromu, çoğul organ yetmezliği, karaciğer enzim düzeylerinde yükselmeler ve pıhtılaşma bozuklukları gibi şekillerde ortaya çıkıyor. Gribi kontrol altına almak için hastalıklı kuşları imha edip bunları uygun bir biçimde ortadan kaldırmak, çiftlikleri karantinaya almak ve buralara dezenfeksiyon uygulamak gerekir.
100 derecede hemen ölüyor
Beyaz Et Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Yüce Canoler de, kuş gribi virüsünün pişmiş tavuklardan bulaşmayacağını belirterek, ‘Tüketicilerimizin içi rahat olsun’ dedi. Canolar, ‘Bu virüs 80 derece ısıda 3 dakika içerisinde, 80 derecenin üzerindeki ısılarda ise 1 dakika içerisinde ölüyor. Yani insana pişmiş etten geçme şeklinde bir vaka kesinlikle tespit edilmemiş’ diye konuştu.
2,5 milyar dolarlık pazar
Göçmen kuşlar nedeniyle hastalığın başka bölgelerde de görülme riskinin olduğunu ifade eden Canolar, ‘Veba, göçmen kuşların gübreleriyle bulaşıyor. Hayvanlar göç yollarına dışkı bırakılır ve bu dışkılar bu virüsü taşır. Yeni bir vaka olmazsa Türkiye en erken 3 ay içerisinde bu hastalıktan temizlenir’ dedi. Bu yılın ilk 8 ayında 23 bin ton tavuk eti ihracatı yapıldığını ifade eden Canolar, sektörün yıllık cirosunun 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Virüs bulundu: H5 tipi zona
İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca da, Manyas’tan gelen hindi numunelerinde ‘H5 tipi kuş gribi tespit ettiklerini’ açıkladı. Akkoca, H5 tipi virüsün zona karakterli olduğunu, insanlara, hayvanlara yaptığından daha az zarar verebileceğini söyledi. Akkoca, ‘Piyasadaki etler temiz’ dedi.