BIST 10.026
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.049,37
HABER /  POLİTİKA

Kurusıkılara düzenleme

Kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getiren tasarı yasalaştı.

Abone ol

Kurusıkıların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiren Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun'a göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.
 
Kanun, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslarla, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsayacak.
 
Kurusıkı tabancaların üretimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın iznine tabi olacak. Kurusıkılar, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülemeyecek ve diğer silahlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde, rengi ve şekli belirtilerek üretilecek. Bu zorunluluk, ithalatta da geçerli olacak.
 
Ses ve gaz fişeği atan silahların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın uygun görüşü aranacak.
 
Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.
 
Kurusıkıları satan bayiler ile üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncü şahıslardan devralanlar, bu durumu 1 ay içinde mahalli mülki amire bildirecek.
 
Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek.
 
Ses ve gaz fişeği atan silahların ve üretici firmaların, her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Kurusıkı tabancaların kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.
 
Getirilen cezalar
 
Kurusıkıları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
 
Bu silahları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenlere ve satanlara, 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Bu fiilin tekrarı halinde, idari para cezası 2 katına kadar artırılabilecek.
 
Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek.
 
Ses ve gaz fişeği atan silahların imal, ithal, ihraç, bulundurma, nakil, satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakanlığın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı ile Sanayii ve Ticaret Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
 
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak.
 
Üretim yapanlar, gerekli izinleri, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almak zorunda olacak.
 
Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimi yapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri her türlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmeleri şartıyla bu silahlar için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.
 
Bakan Atalay soruları yanıtladı
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda, kurusıkı olarak tabir edilen silahların üretimi, satışı ve taşınması konusunda düzenleme içeren kanun tasarısının görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
 
Atalay, MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un, kaybolan ABD silahlarının Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün eline geçtiği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, bununla ilgili güvenlik güçlerinin elinde tespit edilmiş konuların olduğunu, bunlar üzerinde dikkatle durulduğunu söyledi.
 
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın 10 bin yeni köy korucusu alınacağına ilişkin sorusu üzerine de Atalay, korucuların silah taşıması ve alımına ilişkin yeni bir kararlarının bulunmadığını bildirdi.
 
Korucularla ilgili geçen dönem bir düzenleme yapıldığını, bununla sosyal haklarının verildiğini vurgulayan Atalay, "Şimdi de bir yönetmelik çalışması içindeyiz. Korucularla ilgili çok ayrıntılı, bütün boyutları düzenleyen bir yönetmelik çalışması yaptık. Şu anda Bakanlar Kurulu'nun onayına sunduk. Burada koruculuğa girişten, silah taşımaya, çalışma şartlarına kadar düzenleme yapıyoruz" ifadesini kullandı.