AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Bugün TBMM’de tek tip insan modelinden uzaklaşılan bir Türkiye’ye geldik. Ben, bunun Mus...
Abone olAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Bugün TBMM’de tek tip insan modelinden uzaklaşılan bir Türkiye’ye geldik. Ben, bunun Mustafa Kemal Paşa’nın anlayışına uygun olduğunu düşünüyorum." dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabüklüler Vakfı’nın aylık sohbet toplantısına katıldı. Toplantıda, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni Kuran Meclis’in Hikayesi’ başlıklı sunum yapan Şahin, her ülkede meclis bulunduğunu ama TBMM’nin diğer meclislerinden farkı olduğunu söyledi. Şahin, birçok meclisin ülke kurulduktan sonra oluşturulduğunu fakat TBMM’nin önce kurulup, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu, bu sebeple "Gazi Meclis" olarak anıldığını belirtti. TBMM Başkanlığı yapmış olmanın her zaman gururunu yaşayacağını kaydeden Şahin, ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk olan bir Meclis’in 24. başkanlığını yapmış olmanın farklı bir heyecan olduğunu vurguladı.
Atatürk’ün Samsun’a gidişiyle ilgili tarihçilerin cevaplaması gereken sorular olduğunu dile getiren Şahin, “Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a kaçarak mı gitti? Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Samsun’a Osmanlı’ya rağmen, saraya rağmen, işgal altındaki İstanbul yönetimine rağmen mi gitti? Günümüz tarihçileri bunu inceliyor. Bu soruların cevabı doğru verilmeli” diye konuştu.
“LÜTFEN ARTIK TARİHİMİZ NASILSA ÖYLE ÖĞRETİN ÇOCUKLARIMIZA”
Mustafa Kemal Paşa’nın dönemin Bahriye Nezareti’ne 13 Mayıs 1919’da yapmış olduğu yazılı müracaatın belgesini gösteren Şahin, “Atatürk’ün, dönemin yetkililerinden karargah mensuplarının 3 aylık tahsilatlarının ödenmesi, müfettişlik esnasında ortaya çıkacak masraflar için ödenek talebi, en az 2 binek otomobil ve karargahının seferinin kabul edilmesi yönünde isteklerde bulunduğu belgeli. Bu belge ve bilgi, okullarda okutulan tarih kitaplarında bulunmuyor. Aradan 94 yıl geçmiş, imparatorluktan Cumhuriyet’e geçişte Cumhuriyet ilkelerinin millete benimsetilmesi için geçmişle ilgili farklı bilgileri ve kanaatleri halkla paylaşmak olağan karşılanmayabilir ama aradan 94 yıl geçtikten sonra bu gerçekler kamuoyu ile paylaşılmalı. Bu millet, cumhuriyetine sahiptir, benimsemiştir artık geriye dönmek mümkün değildir, o halde ne gerçek varsa bu gerçek milletle paylaşılmalıdır. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a çıkmış, bu çıkıştan İstanbul’daki yönetimin haberi vardır. ’Yoktu, ona rağmen çıktı’ denirse, ben buna itiraz ederim. Milli Eğitim Bakanlığı’na, Talim Terbiye yetkililerine sesleniyorum, lütfen artık tarihimiz nasılsa öyle öğretin çocuklarımıza” şeklinde konuştu.
Birinci Meclis’in ilk yasama faaliyetlerinde sağlık konusu görüşülürken Kastamonu Vekili Yusuf Kemal Bey’in, “Türkleri korumak için önce sağlıklarını korumalıyız” sözü üzerine Sivas Mebusu Emir Paşa’nın, “Bu vatanda sadece Türkler yaşamıyor. Çerkez var, Çeçen var, Kürt var, Laz var daha birtakım İslami kabileler var, bunları dışarıda bırakacak ayrımcılığa neden sebep oluyorsun” sözlerini söylediğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Irka dayalı anlayış farklılığı Meclisimizin ilk günlerinde bile gündemdedir. O oturumda, Meclisi Mustafa Kemal Paşa yönetiyor ve ’Efendiler, burada kastedilen ve yüksek meclisi teşkil eden zevat yalnız Türk değildir, yalnız Çerkez değildir, Kürt değildir, Laz değildir hepsinden mürekkep İslam’dır, çıkarlarını korumaktır. Bunun böyle bellenmesini ve yanlış anlaşılmalara meydan verilmemesini rica ediyorum’ diyor. Bizim bugün tartıştığımız bazı konuların 94 yıl önce açılmış Meclis’te de tartışıldığını öğrendim. Bugün TBMM’de tek tip insan modelinden uzaklaşılan bir Türkiye’ye geldik. Ben, bunun Mustafa Kemal Paşa’nın anlayışına uygun olduğunu düşünüyorum. Artık Türkiye 23 Nisan ruhuna ve anlayışına uygun bir noktaya gelmiştir, birbirini farklılıklarıyla benimseyen, seven bir noktaya gelmiştir.”
(İHA)