BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,36
ALTIN 2.930,51
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kurtulmuş'tan yeni Anayasa önerisi

Yargı reformu ve sivil Anayasa tartışmalarına Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş da katıldı.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, ''Türkiye'nin demokratik ve siyasal bir reform sürecine ihtiyacı var. Bunun ilk adımı da yeni bir anayasadır'' dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) 6. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde dünyanın bu gidişatı devam ederse dünyanın yeni krizler döneminin içine gireceğini, su krizi, petrol krizi gibi bir çok yeni krizin geleceğini söyledi.

Dünyanın karşı karşıya olduğu krizin esas itibariyle bir medeniyet krizi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ''Bugün karşılaştığımız kriz sadece aysbergin, buz dağının gördüğümüz kısmıdır. Bunun altında çok daha köklü krizler vardır. Mevcut paradigmalarla da bu krizlerin çözülebilmesinin ilmen imkanı yoktur'' dedi.

Gelir dağılımında adaletsizlik olduğunu, dünyada 3,5 milyar insanın yıllık milli gelirinin toplam 300 kişinin mal varlığına eşit olduğunu belirten Kurtulmuş, vahşi kapitalizmin vampir kapitalizme dönmüş şekliyle bunlara çözüm bulmanın imkanı olmadığını kaydetti.

Yeni medeniyeti inşa etme çabasına en uygun ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret eden Kurtulmuş, ''Yeter ki biz batmakta olan gemiye zorla binmeye gayret etmeyelim. Yeter ki neoliberal kuralları tanrı buyruğuymuş gibi algılayarak ülkelerimizi şekillendirmeye kalkmayalım'' dedi.

Türkiye'nin IMF ile olan ilişkisine de değinen Kurtulmuş, ''Bir süredir IMF ile anlaşma imzalamıyoruz, kıyamet kopmuyor. Ben buradan millet adına kendisinden (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan) rica ediyorum, lütfen IMF ile yeni bir stand-by anlaşmasını imzalamayın'' diye konuştu

''TÜRİYE'DE ESAS PROBLEM SİYASAL SİSTEMİN YAPISINDAN KAYNAKLANIYOR''

Son günlerdeki darbe tartışmaları, HSYK krizi, ergenekon tartışmalarıyla başlayan sürecin Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili sıkıntılarının örnekleri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Türkiye'de esas problem Türkiye'deki siyasal sistemin yapısından kaynaklanmaktadır. Demokrasi gibi görünen ama niteliği itibariyle bürokratik oligarşi olan bir siyasal sisteme sahibiz. Bunun çok ciddi tedbirlerini almak, geliştirmek zorundayız. Türkiye'nin hukuki ve siyasi bir reform sürecine ihtiyacı vardır. Milletimizin beklentileri budur.''

Parlamento dışında parti oldukları halde bu süreçte erken seçim sözlerini söylemediklerini belirten Kurtulmuş, ''Çünkü mevcut parlamento, yeni parlamento geldiği güne kadar Türkiye'de milletin ve devletin meşru tek parlamentosudur ve sonuna kadar öyle kalacaktır'' diye konuştu

YENİ BİR ANAYASA

Numan Kurtulmuş, ''Türkiye'nin demokratik ve siyasal bir reform sürecine ihtiyacı var ve bunun ilk adımı da yeni bir anayasadır. Türkiye'de toplumsal kesimlerin büyük bir kısmının mutabakatı vardır'' dedi.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''İyi de anayasayı kim yapacak? Anayasa yapma hakkının yetkisinin millete bırakılması ki doğru olan budur. Nasıl Cumhurbaşkanlığı seçimini halka bırakmayı istemedikleri gibi bunu da istemeyeceklerdir ancak hükümetin bu konuda geri adım atmamasını tavsiye ediyoruz. Eğer cumhurbaşkanlığı tartışmalarında geri adım atılmış olsaydı ve halkın cumhurbaşkanını seçmesini sağlayan referanduma gidilmemiş olsaydı bugün Türkiye 10 yıl daha geriye gitmiş olacaktı.

Teklifimiz şudur. Yeni anayasa yapıcı bir kurucu meclis... Milletin bütün kesimlerinin temsil edildiği, sadece siyasal partilerin değil sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, baroların ve bağımsız olarak insanların aday olabildiği bir süreçten gelmiş... Bu meclis bir yıl çalışacak. Meclis anayasa yapmayacak, anayasa tasarısı hazırlayacak. Bunu da millete götürerek referandumla milletin anayasasını Türkiye ortaya çıkarmış olacak. Bu köklü bir reformdur, doğru bir yoldur. Bunun için mevcut parlamentonun yapması gereken, hükümetimizin atması gereken adım mevcut. Anayasamızın 175. maddesini değiştirerek anayasa yapım sürecini ortaya koymak ve kurucu meclisin nasıl olacağını ortaya koymaktır. Bu olmadığı takdirde anayasanın yapımı bu ülkede asla millete bırakılmayacaktır.''

''TÜRKİYE'NİN BEKLEDİĞİ TOPYEKÜN SİYASAL REFORMUN YAPILMASI''

Bu siyasi ve hukuk reformu sürecinde siyasi partiler yasası, seçim yasası, seçim sisteminin değiştirilmesi mecburiyeti bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, ayrıca yargı reformunun da bu anayasa yapma sürecinde değerlendirilmesi mecburiyeti olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, ''Mesele Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun içine Ahmet'i, Mehmet'i koymak değil, mesele Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nu millete açık hala getirmektir'' dedi.

Sivil ve askeri yargının ayrılması gibi Türkiye'de çift başlı bir yargının olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığına işaret eden Kurtulmuş, Türkiye'nin artık siyasi partilerin kapatılmasının konuşulduğu bir ortamdan çıkması gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, seçim barajını savunmanın ne kadar demokratik olduğunu da herkesin vicdanına bıraktığını söyleyerek, ''Türkiye'nin siyasal sisteminin reforme edilmesi konusunda atılacak her türlü adıma bütün gücümüzle destek vereceğimizi şimdiden ilan ediyorum. Türkiye'nin beklediği topyekün siyasal reformun yapılması. Bunun yapılması için Türkiye'nin şartları müsait. Siyasi iklim reformlar konusunda oluştu'' dedi.