HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, '250. Madde'de yapılacak değişiklikle soruşturmaların asla akamete uğratılmaması lazım' dedi...
Abone olHAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Türkiye'de somut olarak darbe tehditleri bu kadar açıkken, Ergenekon tehdidi, 28 Şubat tehdidi, 27 Nisan darbe teşebbüsü yeni yapılmışken, bunların soruşturmaları devam ederken, 250. Madde'de yapılacak değişiklikle soruşturmaların asla akamete uğratılmaması lazım'' dedi.
Bir dizi toplantı ve ziyaretlerde bulunmak amacıyla Konya'ya gelen Kurtulmuş, Mevlana Müzesi'ne geldi.
Genel Başkan Yardımcıları ve partililerle birlikte Hz. Mevlana'nın sandukası başında dua eden Kurtulmuş, müze çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin AK Parti ve CHP'nin terör konusunda bir araya gelmesiyle ilgili sorusu üzerine Kurtulmuş, ''Adına ne dediğiniz önemli değil. Bu sorun, 30 küsür senedir binlerce insanın öldüğü, trilyonlarca liranın heba olduğu ve Türkiye'yi ayaklarından büyük bir pranga gibi aşağı çeken bir sorun'' dedi.
Herkesin bu konuda çözüm üretmesi ve elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
''Ana muhalefet partisinin bir tutum değişikliği içinde girmiş olmasını önemli görüyoruz. Her ne kadar teklif ettikleri paketin herhangi bir somut içeriği olmasa dahi, bu konuda anlaşarak siyasetin çözüm bulmasına ilişkin iradelerini, kanaatlerini ortaya koymalarını fevkalade olumlu, doğru buluyorum. Gecikmiştir ama olumlu bir adımdır. Biz HAS Parti olarak, Parlamento dışında olmamıza rağmen, görüşme ve uzlaşma konusunda AK Parti ve CHP tarafından ortaya koyulan iradeyi desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz.''
-250. Madde-
Gazetecilerin 250. Madde ile ilgili başka bir sorusu üzerine Kurtulmuş, özel yetkili mahkemelerin olağanüstü dönemlere ait mahkemeler olduğunu dile getirdi.
Şu anki özel yetkili mahkemelerin Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) devamı olduğunu da anlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
''Bu kapsamda, Türkiye'nin demokratikleştirilmesi sağlanarak, bu mahkemelerin kaldırılmasını biz seçim beyannamemizde yazdık. Ancak Türkiye'de somut olarak darbe tehditleri bu kadar açıkken, Ergenekon tehdidi, 28 Şubat tehdidi, 27 nisan darbe teşebbüsü yeni yapılmışken, bunların soruşturmaları devam ederken, 250. Madde'de yapılacak değişiklikle soruşturmaların asla akamete uğratılmaması lazım. Bunun yolu da anayasa değişikliğinden geçiyor. Türkiye'de bir olağan dönem oluşturulursa, o zaman bu tür mahkemelere ihtiyaç duyulmaz.''
-''Siyasetçi şeffaf olmalı''-
Kurtulmuş, kaset kayıtlarının yayımlanmasıyla ilgili soru üzerine de özel hayatın masumiyeti ve gizliliğiyle ilgili genel bir hukuk kuralı olduğunu bildirdi.
''Herhangi bir dinleme yapılacaksa yasal izinler çerçevesinde yapılır'' diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
''Yoksa herkesin 'tehdit ve şantaj malzemesi olsun' diye müdahale etmesi doğru değildir. Ama tabi ki mahkeme kararıyla, izinler çerçevesinde herkes dinlenir, herkes kayda alınır. Siyasi çerçeveden bakıldığında ise bana göre siyasetçi aynen BBG evinde yaşıyor gibi her yanı camekan bir yerde, hayatının her dakikasında şeffaf olmak zorundadır. 'Ben bunları özel olarak söyledim, yaptım' deme gibi bir lüksü yok. Her iki omuzumuzda da günah ve sevaplarımızı yazan melekler var. Onlara da 'kusura bakma, yanlış anlaşıldım' deme şansımız olmadığına göre, Allah'ın rızası ve kulun hakkına aykırı hiçbir iş yapmamak zorundayız.''