BIST 9.489
DOLAR 34,55
EURO 36,03
ALTIN 2.997,03
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kurtulmuş: Pazarlığa ihtiyacımız yok!

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriyeli mülteci sorunuyla ilgili konuştu, Türkiye'nin para pazarlığına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Mülteciler meselesini konuşurken bir para ve bunun üzerinden gündeme getirilecek bir pazarlığa Türkiye'nin ne ihtiyacı vardır ne de bizim gündemimizde böyle bir konu vardır" dedi.

Kurtulmuş, geçen yıl ABD'de öldürülen 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat adına gerçekleştirilen, 47 bin Suriyeli çocuğun ağız ve diş bakım projesinin tamamlanması programına katıldı.

İdealist Diş Hekimleri Derneği, Fatih Belediyesi, Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği ve AFAD'ın ortaklaşa gerçekleştirdiği projede emeği geçenlere teşekkür eden Kurtulmuş, geçen yıl Deah Barakat'ın ABD'de öldürülmesiyle dünyada İslamofobi'nin geldiği noktaya dikkati çekti.

Kurtulmuş, Barakat'ın öldürülmesine dünyanın sessiz kalmasını eleştirerek, dünya kamuoyunun bu cinayetin üstünü örttüğünü söyledi.

Duyarlı bazı insanların dışında kimsenin Barakat'ın ölümüne tepki vermediğini aktaran Kurtulmuş, "Dünya bu olayı görmemezlikten ve duymamazlıktan geldi. İşin diğer bir tarafı da Suriye'deki mülteciler sorununun geldiği vahim noktayı ortaya sermesidir. Türkiye olarak biz 2011 Nisan ayından beri Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapıyoruz. Bugün itibariyle de 2 milyon 700 bine yaklaşmış, bir 300 bin kadar da Irak ve diğer yerlerden gelen mültecilere ev sahipliği yapıyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin şimdiye kadar harcadığı miktar 8 milyar doları aşmış vaziyette" diye konuştu.

Kurtulmuş, mülteciler meselesinin Türkiye için başarılı, dünya içinse başarısız bir sınav olduğunu belirterek, mülteciler konusunda yapılacak olanların parasal düzeyde tartışılmasını eleştirdi.

Türkiye'nin gösterdiği duyarlılığa devam edeceğini dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bizim kimsenin vereceği parasal yardıma ihtiyacımız yok. Biz bu destekleri Suriyeli kardeşlerimize sağlarken, sizin gibi duyarlı kardeşlerimizin katkıları, Türkiye'de bütün kesimlerin ortak çabalarıyla ve devletin gücüyle bunları yapabiliyoruz. Mülteciler meselesini konuşurken bir para ve bunun üzerinden gündeme getirilecek bir pazarlığa Türkiye'nin ne ihtiyacı vardır ne de bizim gündemimizde böyle bir konu vardır."

Kurtulmuş, Suriye'deki savaşın seyrini anlatarak, iç savaşın zaman içinde küresel bir güç kavgası haline geldiğini kaydetti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan düzenin çıkmaza girdiğini dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın hiçbir yerinde savaşlar ve çatışmalar önlenemiyor. Ukrayna krizini çözemeyen dünya sistemi Suriye'deki krizi de çözemiyor. Dünyanın bir başka yerindeki krizi de çözemiyor. Dolayısıyla biz meselenin burada insani boyutuyla ilgileniyoruz ama bu insani boyut küresel sorunlar çözülemediği takdirde sürmeye devam edecektir. Mülteciler meselesini biz kardeşlik meselesi olarak görüyoruz. Bir insaf, vicdan ve dayanışma meselesi olarak görüyoruz. Herkes elinden ne geliyorsa bunu yapmaya gayret ediyor."

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de projeye ortak olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, bütün paydaşlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Kurtulmuş, proje paydaşlarına katılım sertifikalarını verdi.

Programın yapıldığı Fatih Belediye Başkanlığı binası fuaye alanında projeye dair fotoğraf sergisi açıldı.

DEAH BARAKAT KİMDİR?

Kuzey Carolina'da 23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed Ebu Salha ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed 11 Şubat 2015'te Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesi yakınında bulunan evlerinde başlarına ateş edilerek öldürülmüştü. Zanlı 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks ise polise teslim olmuştu.