BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Kürtlerle Şiiler arasında kriz

Irak'ta Kürtler'le Şiiler arasında hükümet görüşmelerinde yeni bir kriz ortaya çıktı.

Abone ol

Irak’ta hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Kürtlerle Şiiler arasında yapılan görüşmelerin önemli siyasi görüş farklılıkları nedeniyle "iyi gitmediği" bildirildi.
     
Kürtlerin müzakere komitesinin üyelerinden Mahmut Osman, Kürtlerle Şiiler arasındaki görüşmelerde, oluşturulması önerilen yönetim kurulu ve hükümet kararlarının alınması yöntemi gibi bazı konularda sorunlar olduğunu belirtti.
     
Şiilerin, başlıca siyasi kararların hükümet ortağı partilerle uzlaşma ortamında alınması yerine, kabinenin almasında ısrarcı olduğunu söyleyen Osman, Şiilerin ayrıca eski Başbakan İyad Allavi’nin 25 sandalyesi bulunan laiklik yanlısı partisinin hükümette yer alıp almaması konusunda çekinceleri olduğunu kaydetti.
     
Osman, Şiilerin, Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin (IKDP) lideri Mesud Barzani’nin, "hükümetin işleyişini denetleyecek, yüksek yetkilerle donatılmış bir kurul oluşturulması" önerisine de karşı çıktığını ifade etti. "Görüşmelerin iyi gitmediğini" belirten Osman, Şii ittifakının tutumunun nihai olması halinde gidişatın daha karmaşıklaşacağını ve hükümetin kurulmasının gecikebileceğini belirtti. Müzakerelere yakın bazı Şii yetkilileri de, görüşmelerde zorluklar olduğunu doğruladı. Yeni anayasaya göre, hükümetin Mayıs ortasına kadar kurulması gerekiyor. ABD, Irak’ta Sünnilerin de yer alacağı ulusal birlik hükümeti kurulmasını istiyor. Hükümetin kurulmasında gecikmenin, ABD’nin Iraklı güçlere güvenlik alanında daha çok sorumluluk verilmesi planlarını etkileyebileceği belirtiliyor. Gecikme, önemli sayıda koalisyon askerinin Irak’tan çekilmesini de geciktirebilecek. Meclisin 275 üyesini belirlemek için Aralık ayında yapılan seçimlerde, mevcut hükümetin ortakları; Şii ittifakı 130 ve Kürt koalisyonu sandalye kazanmıştı. Seçimlerde iki Sünni Arap partisi toplam 55 sandalyenin sahibi olmuştu.