BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  DÜNYA

Kürtlerle hiç bilinmeyen gizli PKK toplantısı

2008 yılında Türkiye PKK'ya karşı Kandil'de operasyon başlatınca çok gizli bir toplantı yapılmış. Kubat Talabani o toplantıyı ilk kez anlattı.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani 2008 yılı Mayıs ayında yapılan çok gizli Türkiye ve Kürdistan yöneticileri toplantısını ilk kez açıkladı. Talabani, "O toplantı gizliydi ve yükselen tansiyonu düşürdü. Bu toplantı Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasında yeni bir sayfanın açılmasına vesile oldu" dedi.

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERİ) tarafından organize edilen "Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi" başlıklı panel Erbil'de başladı.

Türkiye-IKBY ilişkileri, bölgesel gelişmeler ve çözüm sürecinin ele alındığı panelde konuşan Kubat Talabani, hiç bilinmeyen çok gizli bir toplantıyı ilk kez anlattı. Olay 2008 yılının Mayıs ayında gerçekleşmiş. Türkiye PKK'ya karşı operasyon başlatıp sınır ötesine geçince büyük bir kriz patlamış. Mesut Barzani sınır ötesi operasyona tepki olarak Kandil bölgesine gitmiş.

BAĞDAT'TAKİ GİZLİ TOPLANTI

Sonrasında ise Türkiye ve Kürtler arasında Bağdat'ta çok gizli bir zirve yapılmış. Yaşananları Talabani şöyle anlattı;

-"Türkiye askerleri, 2008 yılında Kürdistan bölgesi topraklarına girdi ve PKK'ya karşı Kandil'de operasyon başlattı. Kürdistan bölgesi yöneticileri ve halkı bu girişimden oldukça endişelendi. O zamanlar Sayın Mesut Barzani, bizzat o bölgeye gitti. Kürt halkı olarak çok kötü sonuçlar bekliyorduk. Ancak ne mutlu ki Celal Talabani, 2008'in Mayıs'ında Bağdat'ta, Türkiye ve Kürdistan bölgesi yöneticileriyle gizli bir toplantı yaptı. Sayın Neçirvan Barzani de o toplantıya katılmıştı. O toplantı gizliydi ve yükselen tansiyonu düşürdü. Bu toplantı Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasında yeni bir sayfanın açılmasına vesile oldu."

O GİZLİ TOPLANTI DÖNEM NOKTASI OLDU

Bağdat'ta gerçekleşen söz konusu toplantıdan sonra daha önce konuşamadıkları birçok konuyu Türkiye ile gündeme getirmeye başladıklarını kaydeden Talabani, ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini ve bugünkü önemli noktaya geldiğini ifade etti.

Kubat Talabani, Türkiye-Kürt bölgesi ilişkilerinde "karşılıklı bir ekonomik kazancın" söz konusu olduğunu, özellikle enerji alanında işbirliğin geliştiğine işaret etti.

Siyasi ilişkilerin de gözle görülür bir ivme kazandığına dikkati çeken Talabani, "Herkesin gördüğü gibi Türkiye'nin devlet yöneticileri, Kürdistan bölgesine resmi ziyaretler yaptı. Kürdistan bayrağı ve Türkiye bayrağının şemsiyesinde toplantılar düzenlendi. Bu kendi başına büyük bir adımdır ve önemli bir süreçtir. Türkiye ve Kürdistan bölgesinin siyasi ilişkilerine sadece bu zaviyeden bakınca ne düzeyde olduğunu görmek mümkün" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GİZLİCE GİDERDİK

Talabani, geçmişten örnekler verdiği konuşmasında, "Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ilişkilerinin birkaç aşaması var. Hatırlıyorum, 1990'larda Celal Talabani ve Mesut Barzani, Türkiye'ye gizlice gider ve Sayın Özal ile görüşürlerdi. İlişkiler çok iyiydi, fakat gizliydi. Medyadan ve diplomatik teamüllerden uzaktı. Bugün görünen protokol yoktu. Kürdistan ve Kürt kelimeleri üzerinde yasaklar vardı. O zamanlar böyle bir program düzenlememiz, Türkiye'den devlet yetkililerinin gelip, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ilişkilerini anlatması imkansızdı. Bugün böyle bir program düzenliyor olmamız aslında başlı başına büyük bir gelişmedir. Hem bizim açımızdan hem de Türkiye yönetimi açısından olumludur" değerlendirmesinde bulundu.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinini önemine de değinen Talabani, "Türkiye, Kürt meselesini çözme iradesini ortaya koymuştur. Özellikle Kürtlerle ilgili konularda inisiyatif almış durumda. Biz de Kürdistan bölgesi olarak bu konuda irade ortaya koyduk ve her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ettik. Çözüme ve barış sürecine destek olacağımızı Türkiye'ye deklare ettik" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE IŞİD KOALİSYONUNUN PARÇASI OLSUN

Türkiye'nin, Peşmergenin, Kobani'ye geçişine izin vererek önemli bir destekte bulunduğunu dile getiren Talabani, "Ancak şunu belirtmeliyiz ki Kürdistan halkının ve yönetiminin IŞİD'le mücadelede Türkiye'den beklentisi daha fazlaydı. Türkiye bize kısmi yardımda bulundu. Türkiye'nin, IŞİD'e karşı oluşan koalisyonun bir parçası olmasını diliyoruz. Bölgedeki istikrarın sağlanması ve huzurun gelmesi için daha fazla inisiyatif almasını istiyoruz" dedi.

"Türkiye, Kürtler ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi" paneli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete, IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi ve diğer katılımcıların sunumlarıyla sürüyor.