BIST 10.007
DOLAR 35,43
EURO 36,55
ALTIN 3.051,81
HABER /  GÜNCEL

Kürtlerin bağımsızlık tehdidi

Kuzey Irak'ta doğal kaynakların kontrolünden ordunun bölgedeki askeri hareketlerini vetoya kadar geniş yetkiler isteyen Kürtler'in talepleri giderek artıyor.

Abone ol

Iraklı Kürtler'in, Irak'ın siyasi yapısıyla ilgili talepleri giderek netleşiyor. Financial Times Gazetesi'nin 'Kürtler, Irak'ın egemenliğine yeni bir engel koydu' başlıklı haberine göre Kürtler, Kuzey Irak için doğal kaynakların denetimini ve Irak ordusunun bölgedeki askeri hareketleri konusunda veto yetkisini de içeren geniş egemenlik hakları istiyor.

Referanduma gideriz

Gazete Kürtler'in, istenen tavizlerin verilmemesi halinde 'bağımsızlık referandumu'nu düzenleme tehdidine de yer verdi. Kürtler, aybaşında Geçici Hükümet Konseyi'ne (GHK) ve ABD'ye sundukları tasarıda, Irak'ta, Araplar ve Kürtler'den oluşan ikili bir federasyon öngörüyor. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) sözcüsü Adil Murad, Kuzey Irak'taki halkın tavrının, 'Eğer taleplerimiz kabul edilmezse, biz de bağımsızlık için referanduma gideriz' şeklinde olduğunu belirtti.

Yarı özerk yapı

Financial Times'taki habere göre Kürt partileri, 'Kürt Bakanlar Konseyi' diye adlandırdıkları yarı özerk bir yapı öneriyor. Bu konsey, Bağdat'ın tüm idari eylemlerini onaylama yetkisine sahip olacak. Kürt yetkililer ayrıca, bu geçiş yasasında bölgede kendileri için özel bir federal yapıya yer verilmesini istiyor. İngiliz gazetesi, Kürtler'in taleplerini 'en dikenli' konulardan biri olarak nitelendirdi.

Kürtler'in bu önerileri, GHK'nın en önemli iki tartışma konusundan biri haline geldi. GHK'nın Arap üyeleri de Kürtler'in önerilerine karşı tavır koydu. Şimdiye kadar Şii din adamlarının da siyasi süreci etkilemeyi başardıklarına dikkat çekilen yazıda, Kürtler'in aslında Saddam Hüseyin'in 1968 yılında iktidara gelmesinden önceki duruma gelmeyi hedeflediği belirtildi. Ancak, bu taleplerin tümüyle kabul edilmesi olasılığının az olduğu ifade edildi.

Barzani: Kürtler güçlü

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Lideri Mesud Barzani de, iktidarın Iraklılar'a devrine ilişkin 15 Kasım'da imzalanan anlaşmanın 'Iraklı Kürtler'in haklarının da yer alacak şekilde' gözden geçirilmesini istedi. Barzani gazeteye verdiği demeçte, 'Bugün Kürtler güçlü konumdalar, ancak birliklerini korumak için mücadelelerini sürdürmelidirler. Bizler bir federasyon istiyoruz ve bu halkımızın temel isteklerinden biridir. Silahlı mücadele devri kapanmış, sandık mücadelesi başlamıştır' diye konuştu.

Irak Geçici Hükümet Konseyi ile ABD-İngiliz koalisyonu tarafından 15 Kasım'da imzalanan anlaşma, 31 Mayıs 2004'e kadar geçici bir ulusal meclis kurulmasını öngörüyor.
Federasyonu reddediyoruz

Irak'taki Kürt grupların ortak hükümet planları ile federasyon talepleri, Arap dünyasının da tepkisini çekti. Irak Türkmen Cephesi Lideri Faruk Abdullah Abdurrahman ile görüşen Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 'Federasyonu reddediyoruz' mesajını verdi.

Kürt grupların federasyon temelli Anayasa hazırlıklarının Arap dünyasında yarattığı rahatsızlığı net bir dille anlatan Amr Musa, 'Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü dışında herhangi bir görüşü kabul etmiyoruz' dedi. Irak'ın geleceğine halkın içindeki tüm unsurların birlikte karar vermesi gerektiğini savunan Amr Musa, Irak'ın Arap Birliği'ne üyeliğinin sürmesi gerektiğini vurguladı.

Türkmenler'in sorunlarını da dinleyen Musa, Abdurrahman'a 'Sizler Irak'ı temsil ediyorsunuz, kapımız sizlere her zaman açık, burası sizin eviniz' diye seslendi.

Kaynak: Akşam