BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Kürtler Suriye'de İsviçre modeline geçti

Suriye'nin kuzeyini elinde bulunduran Kürtler, İsviçre benzeri geçiçi bir yönetim şekli oluşturdu. Kamışlı'da ilan edilen geçici yönetim, Rojava (Batı) denilen Kürt bölgesini Afrin, Kobani ve Cizir olmak üzere 3 ayrı kantona ayırdı.

Abone ol

Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan bölgeyi denetimlerine alan ve son bir ayda El Nusra cephesine kayıplar verdirerek önemli petrolyataklarının bulunduğu Rimelan bölgesinin kontrolünü tamamen ele geçiren Kürtler, bir süre önce ise Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimini adeta bypass ederek Musul’a açılan Tilkoçer Sınır Kapısı ile etrafında bir çok kasaba ve köyü de ele geçirdi.

Rojava'da yani Suriye’nin Kuzey kesiminin büyük bölümünde denetimi sağlayan Kürtler, geçici yönetimlerini de ilan etti. Suriye’de yayın yapan ’Hawar’ Haber Ajansı’nın haberine göre, Rojava’nın en büyük kenti olan Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı kentinde 2 gün devam eden toplantıdan sonra Rojava’da Kürt, Arap, Çeçen veHıristiyan temsilcilerinden oluşan 82 kişilik geçici genel meclis kuruldu.

Alınan kararla meclis divanı belirlendikten sonra konuşan yöneticilerden Hekem Xelo, PYD tarafından verilen projeye göre, Rojava’nın 3 özerk bölgeye ayrıldığını söyledi. Xelo, Afrin, Kobani ve Cizir bölgelerinde yaşayanların kendi meclislerini oluşturduktan sonra genel meclise ise temsilci gönderecekleri belirtti.

'SEÇİM YASASI HAZIRLANACAK'

Genel Meclis Kurulu bünyesinde geçici yönetim denetleme ve tertip konseyi oluşturulduğunu da belirten Xelo, bu konseyin ise Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyanlardan 61 kişi tarafından oluşturulduğunu söyledi.

13 kişiden oluşan Genel Meclis Kurulu’nun Dar Komitesi oluştuğunu kaydeden Xelo, bu komitede ise Afrin’den 2, Kobani’den 2 Cizire bölgesinden ise 9 temsilcinin yer aldığını açıkladı.

Kamışlı’da ilan edilen yönetimin geçici olduğunu kaydeden Xelo, geçici yönetiminin görevinin yerel seçimler yasası hazırlığı, seçim hazırlıkları ve yasa tasarının hazırlığı olduğunu da belirti.

Xelo, Rojava’da aynı zamanda savunma, siyasi ve ekonomik sorunlarla da bu geçici yönetimin ilgileneceğini söyledi.