BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,00
ALTIN 3.005,97
HABER /  GÜNCEL

Kürtler cemaati mi destekliyor AK Parti'yi mi?

Kürtler cemaat-hükumet kavgasında kimin yanında siper alıyor? Ruşen Çakır bugün bu soruya yanıt aradı.

Abone ol

Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır bugün köşesinde Kürtlerin cemaat-hükumet kavgasındaki safını yazdı.

Çakır'a göre Gezi olaylarında safını belirleyemeyen Kürtler bu kavgada çok net olarak hükumetin yanında, cemaatin uzağındalar.

İşte Ruşen Çakır'ın yazısı...

TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ 3 İSMİ

Türkiye'nin en güçlü üç isminin Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen ve Abdullah Öcalan olduğunu düşünüyorum. Erdoğan ile Gülen bir süredir birbirleriyle savaşıyorlar. Öcalan'ın adım adım şiddetlenen bu savaş hakkında ne düşündüğünü en azından şimdilik bilmiyoruz. Ancak eldeki verilerden hareketle Öcalan'ın ve ondan hareketle Kürt siyasi hareketinin nasıl bir pozisyon alabileceği konusunu tartışmamız mümkün ve gerekli.

KÜRT HAREKETİ GEZİ'YE ŞÜPHEYLE YAKLAŞMIŞTI

Kuşkusuz akla hemen Gezi direnişi geliyor. Kürt hareketi ilk günlerde Gezi'ye şüpheyle bakmış, bunun arkasında çözüm sürecini sabote etmek isteyen odakların bulunma ihtimalinden ürkmüş ve dolayısıyla olaya mesafeli yaklaşmıştı. Daha sonra PKK'nın üst düzey yöneticilerinin özeleştirisini yaptığı bu tutum hiç kuşkusuz hükümeti çok rahatlatmıştı. Ancak bu sefer durum çok farklı çünkü taraflar belli, kavga nedenleri hemen hemen biliniyor ve Kürt hareketinin her iki tarafla da belli bir tarihi var.

HÜKUMETE YAKIN, CEMAATE UZAK

İşte o tarihe hızla göz attığımızda Kürt hareketinin Gülen cemaatine uzak, hükümete yakın olması akıllara yatabilir. Her şey bir yana hükümet bir süredir Abdullah Öcalan'ı merkeze alan ve hareketin tüm unsurlarını şu ya da bu ölçüde kapsayan bir çözüm sürecini yürütüyor. Ve Gülen cemaatinin bu sürece karşı olduğu algısı çok kuvvetli. Örneğin süreci en çok tıkayan sorunlardan biri olan KCK tutuklamalarının bir "Cemaat projesi" olduğu düşüncesi hakim, nitekim tutuklu BDP milletvekillerinin çıkmasını hükümetin istediği ama Cemaat'in engellediği ileri sürülüyor.
Kürt hareketinin Cemaat'e hep kuşkuyla baktığını Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan İmralı Zabıtları'nda Öcalan'ın ağzından okumuş ve Kandil'deki geri çekilmeyle ilgili basın toplantısının ardından bizzat Murat Karayılan'dan dinlemiştik. Son Cemaat-hükümet savaşı üzerine Cemil Bayık, Mustafa Karasu gibi PKK/KCK yöneticilerinin de esas olarak Gülen cemaatini, özellikle de onun devlet içindeki paralel örgütlenmesini hedef aldıklarını gördük.

PKK TARAFINDAN SEVİLMEMEK GÜLEN'İ RAHATSIZ ETMEZ

PKK tarafından sevilmemenin Fethullah Gülen'i ve onun cemaatini rahatsız ettiği tabii ki söylenemez. Bu hareket uzun bir süredir Öcalan ve PKK'sız bir çözümün mümkün olduğunda ısrar etti, buna AKP hükümeti ve Erdoğan'ı da belli ölçülerde ikna etmeyi başardı ancak Cemaat'in stratejisinin çözümü mümkün kılmadığı da uzun bir süre denendikten sonra anlaşıldı.
Bu yüzden hükümetin son çözüm sürecine Cemaat'i devre dışı bırakarak başlattığını, onunda bu sürece pek yardımcı olmadığını biliyoruz. Bununla birlikte Gülen'in yeni duruma uygun politika değişikliklerine gittiğine de tanık oluyoruz. Örneğin Irak Kürdistanı'nda yayın yapan Rudaw Gazetesi'ne verdiği mülakatta ana dilde eğitimi "adil olmanın gereği" olarak sundu ve savundu. Gülen'in Kürt siyasi hareketinin yasal kanadından bazı isimleri Pennsylvania'da bizzat kabul etmesi de, Cemaat'in tutumunda bir yumuşama olduğunun, en azından bir diyalog arayışının işareti olarak görülmelidir.

KÜRT HAREKETİ BAŞBAKANI ZOR DURUMDA BIRAKABİLİR

Şurası muhakkak ki, dün Gezi direnişi sırasında olduğu gibi bugün de Cemaat-hükümet savaşı sürerken Kürt hareketi istese krizi derinleştirecek adımlar atabilir ve hükümeti, dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ı iyice zor durumda bırakabilir. Ama şu ana kadar atmadı, bundan sonra da atacağını sanmıyorum. Kimileri bunu, Kürt hareketinin, bilhassa Öcalan'ın, hükümete, dolayısıyla Erdoğan'a, bir ölçüde de MİT'e ve Hakan Fidan'a sahip çıkması şeklinde yorumluyorlar ve böyle yorumlamayı sürdürecek gibiler.

Şahsen Kürt hareketinin sahiplendiği şeyin hükümet ya da Erdoğan değil çözüm sürecinin kendisi olduğunu düşünüyorum. Eğer siyasi iktidar süreci ciddi ve dinamik bir şekilde sürdürürse Öcalan ve Kürt hareketini yanında görmeye devam edebilir, aksi takdirde iyice yalnız kalacaktır.
Bu da ülkedeki dengelerin iyice altüst olması anlamına gelecektir.


RUŞEN ÇAKIR TÜM YAZILARI