BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Kurtlar Vadisine sinsi sansür

"Kurtlar Vadisi Irak" filmi, Fransa'da bilinmeyen bir nedenle "sinsi" bir sansüre uğradı.

Abone ol

Oynadığı bazı Avrupa ülkelerinde gişe rekorları kıran
Fransa'daki Türklerin, filmi seyretmek için Belçika ve Almanya gibi ülkelere gittikleri öğrenildi. Bir çok Türk filmini Fransa'ya getiren Toocool Prodüksiyon şirketi sahibi Ali İnan, "Kurtlar Vadisi Irak filmi için, Fransa'nın 60'a yakın şehrinde Fransızca alt yazılı 80 kopyalık bir hazırlık yapmıştık, ama beklemediğimiz bir şekilde "sinsi" bir sansüre takıldık. Fransa sinema sektörü iki büyük şirketin elinde bunların tekelini kırmak mümkün değil. Biz Kurtlar Vadisi Irak filmini Avrupa'da vizyona girdiği zaman diğer ülkelerle aynı şekilde vizyona koymak istedik. Bir Türk film şirketi olarak ilk kalemde 80 kopya ile Fransa genelinde 80 sinemada birden oynayacak olmasından mı kaynaklandı yoksa, filmin bir Türk yapımı olduğu için mi tam olarak çözemedik ama "sinsi" bir sansürle karşı karşıya olduğumuz ortada" dedi.

İnan, filmin Almanya'da 18 yaşın altındakilere yasak olması veya Bayevra eyaletinin filmi yasaklamasının da bunda etkili olduğunu söyledi.

Ali İnan şunları söyledi: "Gece Yarısı Expresi" filmi Paris'te bir sinemada 9 sene oynadı, sinema yıkıldı da öyle kaldırıldı. diğer taraftan Hz.İsa'nın hayatını anlatan film tüm Yahudi camiası karşı olmasına rağmen Fransa'da 800 kopya gösterildi, üstelik bunun bir çok Yahudi sinemasında gösterildiğini de biliyoruz. Kurtlar Vadisi Irak da nihayeti bir film. Irak'taki olayları konu alıyor. Zaten Irak'taki olayları bilmeyen kalmadı. Biz Toocool Prodüksiyon olarak 1 Mart 2006 tarihinde özel izinle bu filmi Paris'te ilk elde 10 kopya olarak gösterime koyacağız. Bizi üzen bir çok vatandaşımızın Fransa'da filmi zamanında izleyemediği için Belçika, Almanya ve hatta özel olarak Türkiye'ye izlemeye giden insanlara Fransa'da izlettirememiş olmamızdır"