Kürtçe yazılım dünyasında
Günlük hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan Kürtçe, şimdi de bilişim dünyasında.
Abone olAvrupa Birliği uyum yasalarıyla birlikte günlük hayatın birçok alanında kullanılmaya başlanan Kürtçe, şimdi de bilişim dünyasında. Linux'un dönüştürülmesiyle oluşturulan ilk Kürtçe işletim sistemi Ubuntu, bir kokteylle tanıtıldı.
10 kişilik bir ekibin 3 yıl süren çalışması sonucu, dünyanın birçok yerinde kullanılan işletim sistemi Linux'un dönüştürülmesiyle, "Ubuntu" adlı ilk Kürtçe işletim sistemi oluşturuldu. Diyarbakır'ın Sur Belde Belediyesi ile Dil Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin birlikte oluşturduğu sistem, bir kokteylle tanıtıldı. Kokteylin açılış konuşmasını yapan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, amaçlarının çok dilli hizmet olduğunu söyledi. Demirbaş, "Hangi dil olursa olsun, çok dilliği kullanalım dedik. Çünkü çok dillilik, zenginliğimizdir. Biz her dille, her kültürle, her kimlikle çalışma yapalım dedik. Biz dedik ki, bundan sonra Türkçe nasıl kullanılıyorsa Kürtçe'yi ve İngilizce'yi de kullanalım. Çalışmalarımızın büyük bölümünde Kürtçe, İngilizce, Türkçe kullanalım dedik. Önümüzdeki günlerde de, buralarda yaşayan halkların, Süryaniler'in, Ermeniler'in dillerini de zenginleştireceğiz. Bu ülkede, bu topraklarda eğer çok kültürlülüğü, çok kimlikliliği, çok dilliliği, farklılıklar içinde birlikteliği oluşturabilirsek, bu bölgede çatışmaların yerine barış rüzgarları esecektir" dedi.
Kokteyle, mide kanserine yakalandıktan sonra Türkiye'ye yerleşen Kürt yazar Mehmet Uzun da katıldı. Kürtçe'nin standarda kavuşturulmasını isteyen Uzun, "Bizim en önemli problemimiz, dilin standardize edilmemesidir. Kürtçe, standardize edilmelidir" diye konuştu.
Güney Afrika'da kullanılan yerel dillerde "yardım" veya "destek" anlamına gelen "Ubuntu", daha sonra Koordinatör Rainer Heider tarafından Kürtçe olarak tanıtıldı. Bütün terimleri Kürtçe olan yazılım kopyası, kokteyle katılanlara ücretsiz dağıtıldı. Programla her türlü yazışmalar, internet bağlantıları Kürtçe yapılabiliyor.