BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe tercümana onay çıkmadı

KCK davasına bakan mahkeme heyeti, sanıkların Kürtçe savunma için tercüman talebini reddetti

Abone ol

KCK davasına bakan mahkeme heyeti, sanıkların Kürtçe savunma için tercüman talebini ''Sanıklar Türkiye'de doğup büyümüşler, okula gitmişlerdir'' diyerek reddetti.

İstanbul’daki ”KCK” davasına bakan mahkeme heyeti, görevsizlik, yetkisizlik, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi ve Kürtçe savunmalar için tercüman görevlendirilmesi taleplerini reddetti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme heyeti tarafından alınan ara kararları açıklayan Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, ”Görülmekte olan dava, BDP’nin, Kürtlerin, Kürtçe’nin yargılanması veya BDP’nin kapatılması davası olmayıp, sanıkların silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi oldukları iddialarına ilişkindir” dedi.

Alçık, bilirkişi incelemesi istemini, mahkemelerinin görevli ve yetkili olmayarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi taleplerini, davada BDP’nin yargılanmadığını belirterek, reddettiklerini açıkladı.

Sanıkların Kürtçe savunma yapma ve tercüman görevlendirilmesi taleplerine ilişkin de Başkan Alçık, Lozan Antlaşması’na değinerek, ”Lozan’daki hüküm Türkiye’deki Müslüman olmayan azınlıklara yöneliktir. Kürtler Lozan’da azınlık statüsüne alınmamıştır ve asli kurucu vatandaşlardır” dedi.

Uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve iç hukuktan örnekler veren Alçık, ”Mahkemelerde kişilerin ırkı, dini, inancı, mezhebi sorgulanmamaktadır. Mahkemelerde ön yargı mevcut değildir. Anadilin bir insanın kendini en iyi ifade edebildiği, en iyi kullandığı dil olduğu savunulabilir. Anadili Kürtçe olup da, Türkçe anlamayanların tercüman aracılığıyla ifadelerinin alındığı örnek bulunmaktadır. Yasa hükümlerine göre, sanık mahkemede kullanılan dili anlamıyorsa tercüman kullanılır. Ancak bu sanıkların Türkçe’yi anlamalarına bir engel yoktur. Sanıklar, Türkiye’de doğup büyümüşler, okula gitmişlerdir. Suçlamaları anlayabilecek durumdadırlar. Anadilde savunma talebinin hiçbir yasal dayanağı, hukuki temeli yoktur” diyerek, talebi reddetti.

Alçık ayrıca, duruşma salonunda ses ve görüntü kaydı yapılması, bu tür kayıtları yapan cihazlarla içeri girilmesinin de yasak olduğunu anımsattı.

TALEBİN REDDEDİLMESİ GERGİNLİK YARATTI

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından söz alan sanık avukatlarından Hüseyin Boğatekin de, taleplerin reddedilmesini protesto ettiklerini, bu nedenle duruşmadan ayrılacaklarını belirtti.

Avukatların salondan ayrıldığı sırada, izleyicilerin de mahkemeyi protesto etmeleri üzerine görevlendirilen askeri birlikler, izleyiciler ve sanıklar arasında barikat oluşturdu.

Başkan Alçık da, duruşmaya kısa bir ara verdi.
Aranın ardından yeniden başlayan duruşma için salona izleyici alınmadı. Duruşma, sanıkların kimlik tespiti ile sürüyor.