BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe slogana bir dava daha

DTP'de sular dinmek bilmiyor. DTP'nin 1. Olağan Büyük Kongre'sinde atılan sloganlar başına dert oldu.

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 25 Haziran 2006 tarihinde yapılan 1. Olağan Büyük Kongresi'nde, ''Kürtçe slogan atılmasını engellemedikleri'' gerekçesiyle kongre divan başkanı seçilen DTP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik ile 2 divan üyesi hakkında Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) muhalefet suçundan dava açtı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya
ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Davanın iddianamesinde, divan başkanlığına Osman Özçelik'in, üyeliklerine ise DTP İzmir İl Başkanı Kudret Ecer ile DTP Genel Merkez Üyesi Çimen Işık'ın seçildiği DTP 1. Olağan Büyük Kongresi'nin yapıldığı salonda, içeriği suç oluşturan ya da oluşturmayan Türkçe birçok dışı slogan atıldığı kaydedildi.

Sanıkların soruşturma sırasındaki ifadelerinde, atılan sloganların suç oluşturmadığını savundukları dile getirilen iddianamede, ''yalnız suç içeren
sloganların atılmasının değil, Türkçe'den başka dilde slogan atılmasının dahi
yasak'' olduğu ifade edildi.

Kongrede, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterlerinin ve terör
örgüte ait sözde federasyon bayraklarının açıldığı kaydedilen iddianamede,
sanıkların, aralıklarla atılan Kürtçe sloganları ve diğer eylemleri engellemeye
çalışmadıkları ve kayıtsız kaldıkları öne sürüldü.

İddianamede, kongre izleme tutanağı, Seçim Kurulu Başkanlığı yazısı ve
kongreye ilişkin görüntülerden zanlıların eylemlerinin SPY'ye aykırı olduğunun anlaşıldığı ifade edilerek, kongrede divan başkanlığına seçilen DTP Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik ile divan kurulu üyeliklerine seçilen DTP İzmir İl Başkanı Kudret Ecer ve DTP Genel Merkez Üyesi Çimen Işık'ın, SPY'nin 81/c maddesi yollamasıyla aynı yasanın 117. maddesi uyarınca 6 aydan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

SPY'nin 81/c maddesi şöyle: ''Siyasi partiler, tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamazlar; Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak, tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmış diller dışındaki yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür.''

DTP'NİN 1. OLAĞAN BÜYÜK KONGRESİ

DTP'nin 1. Olağan Büyük Kongresi'ne kadar partide Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ''eş başkan'' olarak görev üstlenmişlerdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının bunun Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğu yönündeki uyarısı doğrultusunda DTP Tüzüğünde gerekli değişiklik yapılmış ve Ahmet Türk genel başkanlığa seçilmişti.

Kongrenin ardından, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara
Cumhuriyet Başsavcıvekilliği de yaptıkları konuşmalar nedeniyle DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 220/8. maddesinde düzenlenen ''terör örgütünün veya amacının propagandasını yapmak'' suçundan soruşturma başlatmıştı.