BIST 9.474
DOLAR 34,42
EURO 36,43
ALTIN 2.838,09
HABER /  POLİTİKA

Kürtçe konuşmaya takipsizlik

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile aynı toplantıda Kürtçe sunuş yapan Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında takipsizlik kararı verildi.

Abone ol

Partisinin TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile aynı toplantıda Kürtçe sunuş yapan Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında takipsizlik kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından alınan kararda, Anayasa'da ve Meclis İçtüzüğü'nde Türkçeden başka bir dil kullanmanın suç teşkil etmediği belirtilerek, açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kaydedildi.

24 Şubat 2009 tarihinde Türk ve Demirtaş, partilerinin grup toplantısında Kürtçe konuşmuş, bunun üzerine Ahmet Türk, Murat Ateş, Sabit İnce ve Bülent Güven hakkında Meclis'te Türkçeden başka dilde konuşma yapılamayacağı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili İbrahim Özyurt, TBMM'de Türkçe dışında hangi dilde konuşulabileceğine ilişkin Anayasa'da açık bir hüküm bulunmadığını ifade ederek takipsizlik kararı verdi. Kararda, sadece 83. maddede milletvekillerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden sorumlu tutulamayacağı hatırlatıldı. Meclis'te Türkçe'den başka bir dille konuşmanın bu madde kapsamında düşünülemeyeceği belirtilen kararda, gerek TBMM'nin iç tüzüğünde, gerek genel kurulda, gerekse grup toplantılarındaki konuşmanın hangi dilde yapılacağına ilişkin düzenleme bulunmadığını belirtildi. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Sadece 65. maddede Genel Kurul'daki konuşma adabından ve 67. maddede konuşma üslubundan söz edildiği ve her iki düzenlemenin de hangi dilde konuşulacağını kapsamamaktadır. Yine Siyasi Partiler Yasası'nın 81. maddesinde, siyasi partilerin tüzük ve programlarının yazımı ve yayımlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçeden başka dil kullanmalarının ve Türkçeden başka dillerde yazılmış pankart, levha, plak, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyanname kullanmalarının yasaktır. 'Ancak, olayda bu madde kapsamında propagandanın söz konusu olamayacağı, zira grup toplantısının propaganda çalışması sayılamayacağı, bu durumda mevcut düzenlemeler kapsamında bir siyasi partinin grup toplantısında Türkçeden başka bir dilde konuşmanın yürürlükte bulunan ve ceza öngören yasalarda suç olarak düzenlenmediği, bu durumda şüphelilerin eylemlerinin suç oluşturmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, Türk ve Demirtaş hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir."

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapmıştı. Türk, partisinin grup toplantısında, 21 Şubatın, ''Dünya Anadili Günü'' olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu. Türk, konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Bunun üzerine Türk'ün konuşmasını veren TRT3 Meclis TV, yayınını Anayasaya aykırılık gerekçesiyle durdurmuştu.