BIST 9.958
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.976,87
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe derste 'yasaklı harfler' bilmecesi

Hükümetin yeni eğitim sisteminde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verileceğini belirtmesiyle, Türkçe alfabede yer almadığı için yasaklı olan 'W', 'X' ve 'Q' harflerine nasıl bir çözüm getirileceği tartışılıyor.

Abone ol

Batman ’daki Kürtçe kursta eğitmenlik yapan Vildan Tileği, TRT 6 televizyonunda yasak olarak görülen harflere herhangi bir sınırlama olmadığını anlatırken, "Yazışmalarda ve bazı yerlere verilen Kürtçe isimlerde yasaklı Kürtçe harfler olunca kriz çıkıyor. Seçmeli Kürtçe dersinde bu sorunun nasıl aşılacağını merak ediyoruz. Yasaklı harflere çözüm bulunmasa seçmeli derste de sıkıntılar görülecek" diye konuştu.

Yeni eğitim sisteminde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak verileceğinin açıklanması Batman ’da dil kursuna ilgiyi ikiye katlattı. Daha önce 100 kursiyerin altında eğitim veren Batman Kürdi-Der’de son haftalarda kursiyer sayısı 150’yi geçti. 5 sınıfın bulunduğu Kürdi-Der’de hafta sonlarındaki kurslara öğretmen ağırlıklı meslek grubunun katıldığını söyleyen Kürtçe eğitmeni Vildan Tileği, "Her sınıf haftada 4 saat eğitim alıyor. Öğrencilere her aşamada sertifika veriliyor. İkinci aşamadaki eğitim gramer ağırlıklı oluyor. İlk etapta daha çok yazma ve sohbet şeklinde geçen kurslarımıza seçmeli dersle birlikte bir anda ilgi ikiye katlandı. Kurslara daha çok öğretmen kesimi katılıyor" dedi.

"YASAKLI HARFLER NE OLACAK?"
Kürtçe’nin okullarda seçimlik ders olarak verileceğinin açıklanması beraberinde bir tartışmayı da gündeme getirdi. Daha önce Türkçe alfabede yer almayan ancak Kürtçe’de kullanılan ve yasak olarak resmi işlemlerde kullanılması yasaklanan, ’Q’, ’W’, ’X’ harflerine nasıl bir çözüm getirileceği tartışılıyor. Kürtçe eğitmeni Vildan Tileği, söz konusu harflerin TRT 6’da televizyonu için yasak olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yazışma ve bazı yerlere verilen Kürtçe isimlerde yasaklı Kürtçe harfler olunca kriz çıkıyor. Biz de merak ediyoruz. Seçmeli Kürtçe dersinde bu sorun nasıl aşılacak? Yasaklı harflere çözüm bulunmasa seçmeli derste de sıkıntılar yaşanacak. Şimdiden bu konuda adım atılmalıdır. Artık Kürtçe’de yasaklı harfler dönemi de son bulmalıdır."

ANTER’İN TORUNUNUN İSMİNDE KRİZ ÇIKMIŞTI
Diyarbakır ’da 1992 yılında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Kürt yazar Musa Anter’in uzun bir süre İsveç ’te kaldıktan sonra gelip yerleştiği Batman ’da Belediye’de çalışan oğlu 62 yaşındaki Dicle Anter’in kızına vermek istediği ve içerisinde yasak olarak değerlendirilen, ’W’ harfi bulunan ’Asiwa’ adı krize neden olmuştu. Aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Dicle Anter’in kızının isminde yer alan, ’W’ harfi nedeniyle Türk vatandaşlığına alınmayınca İsveç vatandaşlığına geçmişti. Baba Dicle Anter, şöyle dedi:
"Kürtçe’de seçmeli dersin olması iyi güzel. Fakat yasaklı harfler durduğu sürece yine bir çok sıkıntı yaşanacak. Kızımın Asiwa’daki ’W’ harfi nedeniyle bir çok sorun yaşadım. Türkiye ’deki engeli aşamayınca kızımı İsveç vatandaşlığına geçirdim. Eğer Kürtçede seçmeli derste kriz yaşanmak istenilmiyorsa bu harfler de yasak kaldırılmalıdır. Kürtler kendi dillerinde istediği isimleri de çocuklarına vermelidirler. Yaşadığım soruna başka Kürt ailelerin karşılaşmasını istemiyorum."