BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,47
ALTIN 3.019,34
HABER /  GÜNCEL

'Kurtarılmış' Libya'da muhalif medyanın doğumu

Kaddafi karşıtları tarafından ele geçirilen şehirlerden hükümet karşıtı, isyan yanlısı yayınlar yapan rayo ve gazeteler ortaya çıkıyor.

Abone ol

Libya'da Kaddafi karşıtlarının kontrolü ele geçirdiği, ülkenin doğu bölgelerinde hükümet karşıtı yayın yapan radyo istasyonları ve gazeteler ortaya çıkmaya başladı.

Yeni yayın organlarından biri olan 'Libya' gazetesi rejim karşıtlarının hâkimiyeti ele geçirdiği Bingazi şehrinde yayımlandı.

Ayrıca devlet vericileri üzerinden kaçak olarak yayın yaptığı tahmin edilen, muhaliflerin kontrol ettikleri iki radyo istasyonu Libya'nın komşu ülkelerinden de dinlenebiliyor.

'Yeşil Dağlar'dan Özgür Libya Radyosu' isyana katılmayan şehirleri de Kaddafi karşıtı gösterilerde yer almaya çağırıyor.

İnternet üzerinden yapan ve Libyalı aktivistlerin kurmuş olduğu bir diğer radyo kanalı ise isyana katılanların telefonla canlı yayına konuk oldukları ve tecrübelerini paylaştıkları programlar yayınlıyor.

Son günlerde ortaya çıkan bu renkli ve muhalif medya ortamı ülkede 1969'dan beri iktidarda olan Kaddafi'nin tesis etmiş olduğu baskıcı ve tek sesli medya dünyasının tam zıddı bir tablo ortaya koyuyor.

'Kazanırız ya da ölürüz'

Libya gazetesi sayfalarını zafer kutlamalarına, isyancı gönüllülerin sokakları temizlemek, ülkedeki yabancı işçilere yemek ve barınma sağlamak gibi olumlu eylemlerine ayırıyor.

Gazetenin 23 şubat yayımlanan ilk sayısında, Bingazi'nin kontrolünü ele geçirme mücadelesi ve bu süreçte hayatını kaybeden 'şehitlerin' fotoğrafları geniş yer buldu.

Libya gazetesi slogan olarak, ülkenin İtalya'dan bağımsızlığını kazanma savaşında sembol hale gelmiş Ömer el Muhtar'ın 'kazanırız ya da ölürüz' sözünü kullanıyor.

Ayrıca ana sayfasında Kaddafi öncesinde Libya'da kullanılan bayrak yer alıyor.

Halk gazeteciliği yükselişte

İsyancıların aktif olarak kullandıkları bir diğer medya kanalı ise internet.

Her ne kadar ülkede Facebook ve Twitter yasaklanmış olsa da, aktivistler bu yasağı delip her iki platformu da kullanmanın yollarını bulmuşlar.

Böylece, halk gazeteciliği adı verilen, amatör ve sıradan insanların çektikleri fotoğraf ve videolar, yazdıkları haberler kolaylıkla yaygınlaşabiliyor.

Bu yayınlar sayesinde Kaddafi kontrolündeki resmi devlet medyasının propagandasına alternatif bir haber akışı sağlanabiliyor.

Ülkenin kurtarılmış bölgelerinde ortaya çıkan bu muhalif medya girişimleri, ülkedeki kurulu medya organlarını da etkilemişe benziyor.

Örneğin Bingazi merkezli Quryna gazetesi, taraf tutmasa da ülkede yaşananlara dair haberler yapmaya başladı. İddialar arasında bu gazetenin isyancıların kontrolüne geçtiği de var.