Akil İnsanlar içinde popüler isimlerden olan Deniz Ülke Arıboğan, çözüm sürecini yorumladı, sürecin perde arkasını anlattı...
Abone olİNTERNETHABER - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Grubu Başkanı ve eski MİT'çi Mahir Kaynak'ın kızı Deniz Ülke Arıboğan Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtladı.
Arıboğan'ın iddialarına göre Türk-Kürt ittifakı kuruluyor. Ve bir de önemli tespit; Sokaktaki MHP değil İşçi Partililer.
Çözüm sürecinin terörden ziyade Türk Kürt ittifakını canlandırması açısından tarihi olduğunu kaydeden Deniz Ülke Arıboğan, bunun Ortadoğu için yeni bir model olacağını savundu.
BARIŞ PKK'NIN GERİ ÇEKİLMESİ DEĞİL...
"Dünyadaki örneklerine bakıldığı zaman Akil İnsanlar'a hep ilk başlarda olumsuz yaklaşılır." diyen Deniz Ülke aldıkları tepkileri yorumladı. Arıboğan, PKK'nın silahlı güçlerinin geri çekilmesinin barış anlamına gelmeyeceğini, anayasal bir garantiyle sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı ve "Bir ülkede bazı gruplar kendini baskı altında görüyorsa orada barış olmaz" dedi.
PKK OLMASA DA FUTBOL İÇİN KAVGA EDERİZ
Barış bir savaş anlaşmasının ardından yapılan bir anlaşma değildir. Barış toplumda adalet üzerinden adaletin sağlanmasıdır. Türkiye'de demokrasi PKK endeksli bir durum değildir. PKK'yı çıkartın denklemden, futbol maçı için de kavga ederiz, mahalleler arası da... Düşmanı en yakınımızda seçeriz. Barış derken başörtüsü nedeniyle okula gidemeyenlerin sorunlarını da çözmek demektir. Parasız eğitim isteyenlerin sorunlarını da çözmek demektir.
BARIŞ GELECEKSE BÜTÜN BİR MİLLET İÇİN GELİR
Barış gelecekse bütün bir millete gelir. Türk milletinin kendisini yenilmiş hissedeceği her adım toplumda tepki görür. Ağır psikoljik hasar verir. O nedenle süreci sabote etmek isteyenler buna oynar. Mesele Murat Karayılan yarın basın toplantısı yapacak. O'nun edeceği bir cümleyi alıp kullanırlar.
MHP SOKAKTA DEĞİL
MHP'nin tepkileri var ama tabanı sokakta değil. MHP'nin geniş bir tabanı var. İsterse ortalığı birbirine katabilir. Bence Devlet Bahçeli'nin amacını aşan söylemleri oldu. Protestolar açısında en aktif kitle İşçi Partisi. Gittiğimiz her şehirde onlar çıkıyor karşımıza. Medya olumlu şeyleri haber yapmadığı için çok sesleri çıkıyor. 10 kişi protesto yapıyorlar ama medyada çok fazla yer alıyorlar.
DEVLET, ÖCALAN VE PKK NEDEN UZLAŞMA KARAR ALDI
Biz 30 yıldır eli silahlı kişilere karşı savaşıyoruz. Ama bu terör dediğimiz şey terörden ibaret değil. 3 milyona yakın insan oy veriyor BDP'ye. Devlet bunu gördü. Bu terörle mücadele etmek gibi bir şey değil. Halk sokağa dökülürse durum başedilemez olur. Bunu engelleyecek bir süreç başlatmak gerekiyordu devlet açısından. PKK açısından da durum değişmişti. ABD askeri Irak'tan çekilmişti. PKK epeyce yalnız kaldı. Barzani de istemiyordu PKK'yı. Türkiye ilişkilerinde bir engeldi çünkü PKK. PKK İran ve Suriye eksenine kaymaya başladı. Onlar da bir yol bulmak zorundaydı. Öcalan da bunu kabül edemezdi. Örgütün İran Suriye etkisine girmesini istemesi mümkün değildi. Bu durumda PKK batı dünyası tarafından şer ekseninde yer almış olacaktı çünkü.