BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,51
ALTIN 2.872,32
HABER /  GÜNCEL

Kürt siyasetçiden Erdoğan'a destek

Kürt siyasetçi TİP eski milletvekili, doktor ve yazar Tarık Ziya Ekinci, 88 yaşına merdiven dayadığı günlerde Kürt sorunu için mesai harcıyor.

Abone ol

Cezaevindeyken Kürt sorunu için iş başındaki hükümetin çalışacağını rüyamda görsem inanmazdım. Şerafettin'in Elçi adı havalimanına verilecek denilse kim inanırdı” diyen Tarık Ziya Ekinci, BDP yöneticilerini açıklamaları konusunda uyardı.

Kürt siyasetçi TİP eski milletvekili, doktor ve yazar Tarık Ziya Ekinci, 88 yaşına merdiven dayadığı günlerde Kürt sorunu için mesai harcıyor. Kürt sorununa yönelik hükümetin girişimlerini “Rüyamda görsem inanmazdım” sözleriyle ifade eden Ekinci “Şerafettin'in Elçi adı havalimanına verilecek dense kim inanırdı? Öcalan'ın Nevroz açıklamasından sonra BDP'liler Kandil'e gidiyor, mesaj götürüyor, mesaj getiriyor. Böyle bir şeyin olacağı geçen yıl aklıma bile gelmezdi” dedi. Star Gazetisinden Ercan Akkoyunlu'ya konuşan Ekinci, Danışma Kurulu üyesi olduğu BDP'ye de uyarılarda bulundu.

Geri dönüş en büyük sorun

-Süreçte 2. aşamaya geçildi geçilmedi tartışması var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öcalan, Nevruz'da, ‘Silahlı mücadele bitti, demokratik mücadele başladı' dedi. 8-10 bin üyesi bulunan silahlı örgütten söz ediyoruz. Örgütün geleceğinin ne olacağı konusunda hiçbir bilgi yok. Bundan ötürü bir tereddüt ve kuşku var. PKK'nın önde gelenlerine ‘Bizim geleceğimiz ne olacak' diyorlar. PKK yönetimi de her şeyi Öcalan'a bıraktıklarını söylüyor. Onların geri dönüşünün nasıl olacağı konusu sürecin en önemli konusudur.

Genekurmay Başkanı etkisi

-Ama devlet de PKK'lıların ülke dışına çıkışlarını ön koşul olarak söylüyor yeni aşama için...

Bir yoruma göre Öcalan, Kandil'e ‘çekilmeyi süratlendirin ve sürdürün' demiş, Kandil de kabul etmiş. Çıkışlarda bir ölüm yaşanmadı. Bugünkü Genelkurmay Başkanı'nın tutumuna bağlamak lazım. Siyasi iktidara kesin olarak bağlı, onlardan gelen kararları destekleyip, yerine getirmeye kararlı görünüyorlar. Tıpkı Batı'daki modern ülkelerin ordularının yaptığı gibi.

Yakınmak doğru değil

-BDP'yi nasıl buluyorsunuz? Neler yapması gerekir?

BDP'nin büyük sorumluluğu var ama kendi başına inisiyatif alacak durumu yok. BDP'yi İRA'ya benzetemeyiz. İrlanda'da sivil kuruluş askeri kuruluşa hakimdi, burada tam tersi durum var. O nedenle tüm ağırlık Kandil ve Öcalan'da. Onların birlikte oluşturacağı politika ve o politikanın karşılık bulması. Selahattin'in (Demirtaş) açıklaması var, ‘Hükümetten demokratik adımlar atmasını bekliyoruz. Yoksa süreç tersine dönebilir' diyor. Selahattin'in açıklamasını doğru bulmuyorum. ‘Bir şey yapılmıyor, edilmiyor' diye yakınmanın anlamı yok. Devlet çalışıyor. Selahattin, ‘Hükümete yapılması gereken demokratik adımlar konusunda belge sunduk, bir an önce o konuda açıklama yapılmasını talep ediyoruz' diyebilirdi. Hiçbir şey yapılmıyor, yapılmayacak, burada güvensizlik ortamı var diye yakınmak doğru değil. Hükümetin de bu tür hareketler karşısında, sert çıkışlar yapması doğru değil.

Bunları rüyamda görsem inanmazdım

-Kürt sorununun tüm aşamalarını gördünüz; hapiste de kaldınız. Bugünkü süreci eskiden yakalamak mümkün müydü?

Diyarbakır Cezaevi'ndeyken bugün Kürt sorunu için iş başındaki hükümetin çalışacağını rüyamda görsem inanmazdım. Şerafettin'in (Elçi) adı havalimanına verilecek dese kim inanırdı? Öcalan'ın Nevruz açıklamasından sonra BDP'liler Kandil'e gidiyor, mesaj götürüyor, mesaj getiriyor. Böyle bir şeyin olacağı geçen yıl aklıma bile gelmezdi. Ama bugünkü durum fiilidir. Hala hukuki bir dayanağı yok. Hatta hükümetin övündüğü demokratik adımların birçoğunun yasal dayanağı yok.

Başbakan büyük cesaret gösterdi

-Akil İnsanların raporu sürece yönelik olumsuz fikirleri değiştirir mi sizce?

Eski anketlerde kamuoyunun Kürtlerin ana dilinin tanınması, yerel özerklik tanınması konusunda yüzde 80-90 ret çıkıyordu. Akillerin çalışması sonucunda yüzde 60-70 Kürt sorununun çözümüne destek var. Bu çizgiye gelmek muazzam bir şey. Ama hükümet de yaptığı anketlerde bu sonucu bulamıyor galiba. Bunu bulsa, Başbakan daha rahat konuşacak.

-Ne tür bir beklentiniz var Başbakan'dan?

“Erdoğan'ın çok büyük bir cesaret gösterdiğini kabul ediyorum. Ortamı yumuşattı, eleştirileri makule indirdi. AK Parti sürecin yürümesi için kongredeki maddelerini yineleyebilir. Bunu söylerlerse, AK Parti'nin sürece bakışı bir kez daha ortaya konur, faydalı olur.”