Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek adımlar atıldı. Yapılan anlaşmalarla Kürt petrolü Türkiye'ye akacak.
Abone olÇukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji ile İngiliz yatırım şirketi Vallares ortaklığındaki Genel Energy PLC, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye boru hattıyla petrol sevk etmeye hazırlanıyor.
ABD'li haber ajansı Bloomberg, Genel Energy CEO'su Tony Hayward'la yaptığı röportajı, "Tony Hayward tankerleri Kürt petrolüyle yüklüyor, boru hattını bekliyor" başlığıyla yayınladı.
İngiliz petrol devi BP’nin Meksika Körfezi’nde yaşanan sızıntı felaketi sonrası görevden ayrılan eski CEO’su Tony Hayward’ın ortağı ve CEO’su olduğu İngiliz Vallares, Genel Energy'ye yarı yarıya ortak. Vallares'in kurucuları arasında dünya zenginler listesinin en üst sıralarında yer alan Nat Rothschild da var. Rotschild’in Genel Energy’deki payı yüzde 6.67.
Bloomberg'in haberinde Tony Hayward'ın Kuzey Irak'taki petrol sahalarından günde 500'e yakın tanker yüklediği, yapımı süren boru hattının bitmesiyle işlerin çok daha büyüyeceğini yazdı. Haberde şunlar yazıldı:
"Türkiye, Kuzey Irak petrolünü alacağını resmen açıklamasa da Kuzey Irak müteahhitlik şirketi Kar Group boru hattının ilk 77 kilometrelik kısmının yüzde 23'ünü (18 kilometre) bitirdi. Irak merkezi hükümetiyle petrol gelirleri konusunda kavgalı olan Kuzey Irak Kürt otoriteleri 281 kilometrelik boru hattını 2 yılda bitirmeyi planlıyor. Genel Energy'nin bir petrol sahasından başlayacak boru hattı Irak'ın petrol üretiminin üçte birine denk gelen günlük 1 milyon varile kadar petrol taşıyacak."
'Türkiye'ye ihraç edeceğiz'
Dev petrol şirketleri Exxon Mobil ve Chevron'un da bölgeye gelerek Kuzey Irak'ın petrol konusunda Bağdat'tan bağımsız davranması için elini güçlendirdiğini yazan Bloomberg, Hayward'ın boru hattıyla ilgili şu sözlerine de yer verdi:
"Bu gelişme bölgede faaliyet gösteren firmalar için dönüştürücü bir gelişme. Ham petrolün direktolarak Türkiye ve uluslararası piyasalara ihraç edilmesine olanak sağlayacak. Kaynağın paraya dönüşmesi hızlanacak."
Kuzey Irak'ta 45 milyar varillik petrol rezervi olduğu tahminine yer veren Bloomberg, şu anda günde 300 bin varil olan üretimin, 2015 itibariyle günde 1 milyon varile, 2019 itibariyle de günde 2 milyon varile çıkarılması planını aktardı.
Haberde, Kuzey Irak Kürt yönetiminin yabancı yatırımcılara çıkardıkları petrolden pay verdiği ancak Irak Petrol Bakanlığı'nın ücrete dayalı hizmet sözleşmeleri teklif ettiği hatırlatılarak, bu nedenle Irak merkezi hükümetinin Kuzey Irak otoritelerinin yaptığı anlaşmaları 'petrol kaçakçılığı' olarak gördüğü yazıldı.