BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kürt kıyafetleri 'Şal Şapik' yasaklanıyor mu?

Kürtlerin yüzyıllardır kullandığı Şal Şapik isimli kıyafetler, İç Güvenlik Paketi'ne eklenen bir maddeden dolayı yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü PKK üniformaları bu kıyafetlere benziyor.

Abone ol

İç Güvenlik Paketi'nin ilk 16 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kavga, itiraz ve protestolar eşliğinde onaylandı. Ancak paketin 8'inci maddesinde yer alan "üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar" ifadesinden dolayı 'Şal Şapik' adı verilen ve yüzyıllardır kullanılan Kürt kıyafetlerinin yasak kapsamına alındığı iddia edildi.

TBMM Genel Kurulu, tartışmalı İç Güvenlik Paketi’nin ilk 16 maddesini muhalefet partilerinin itiraz ve protestoları eşliğinde onayladı. Onaylanan maddeler arasında yer alan ve 2911 Sayılı Kanunun 33'üncü fırkasında yapılan değişiklik, Kürtler tarafından tepkiyle karşılandı.

Maddenin (b) fırkasında yer alan yer alan "Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşıyarak veya bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar" şeklindeki değişikliğin Kürt kıyafetlerine yasaklama getirebileceğini belirten Kürt dernekleri, "PKK'nın giydiği kıyafetlere benzediği için Kürt kıyafetlerinin üniforma sayılmasından endişe ediyoruz. Yapılan değişiklikle Kürt kıyafetlerine 'Üniforma' muamelesi yapılıp yasaklanması mümkün" dediler.

Şal şapik olarak adlandırılan Kürt kıyafetlerinin "Örgüt üniforması" olarak değerlendirilmesi durumunda yapılan yeni düzenlemeye göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

BARZANİ ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMEYE BÖYLE GELMİŞTİ

Kürtlerin günlük hayatlarında hala kullandıkları "Şal şapik" isimlik kıyafetleri Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de kullanıyor. Barzani, geçtiğimiz yıl Diyarbakır'da yapılan mitingte Başbakan Erdoğan'la biraraya geldiğinde de aynı kıyafetleri giyiyordu.

erdoğan-barzani.jpg

Ak Parti'nin kurucularından ve üç dönem Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanlığı yapan Mehdi Eker de Hakkari'de katıldığı bir düğün töreninde şal şapik giymiş, törende aynı kıyafetlerle halay çekmişti.

şal-şapik.jpg

HDP'DEN POŞU EYLEMİ

Yapılan yasal düzenlemeyle sadece Kürt kıyafetlerinin değil, poşunun da yasak kapsamına alındığını savunan HDP milletvekilleri, mecsilte poşu takıp eylem yaptı.

AK Partili vekillerin sırtlarını dönerek tepki gösterdiği protesto sırasında HDP'li Ayla Akad Ata, poşu ile kürsüde yaptığı konuşmada poşunun suç aleti sayılamayacağını söyledi.

YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Toplantı gösteri ve yürüyüşlerini düzenleyen yeni yasa, gösteri ve eylemlere üniforma yasaklaması getiriyor. Eylemler sırasında yüzünü kapatan, örgüt amblemlerini taşıyan göstericilerle 6 aydan 3 yıla kadar ceza öngören yasal düzenlemenin uygulamada nasıl işleyeceğini zaman gösterecek.

İşte yapılan yasal düzenleme

Madde 8 –

2911 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine;

a)Ateşli silahlar veya havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar dâhil patlayıcı maddeler veya her türlü kesici, delici aletler veya taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan gibi bereleyici ve boğucu araçlar veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler veya her türlü sis, gaz ve benzeri maddeler taşıyarak veya kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örterek katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar,

b)Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşıyarak veya bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar ile kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçler taşıyarak veya bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazları ile yayınlayarak katılanlar altı aydan üç yıla kadar, hapis cezası ile cezalandırılırlar.”