BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Kürt devleti savaş nedenidir

Larry Dickerson, bölgede bir Kürt devletinin kurulması durumunda Türkiye’nin buna müdahale eder

Abone ol

ABD Dışişleri Eski Bakanı Colin Powell’ın başdanışmanı, Emekli Albay Larry Dickerson, bölgede bir Kürt devleti kurulması konusunu Çin-Tayvan meselesine benzeterek, Türkiye’nin bağımsız bir Kürt devletini kabullenmeyeceğini belirtti.

Dışişleri Eski Bakanı Colin Powell’ın o dönemdeki başdanışmanı Larry Dickerson, son zamanlarda ABD Başkanı Bush’un Irak ve diğer dış politikalarına karşı bayrak açan isimlerin başında geliyor.

Dickerson’a, Washington’da Ortadogu Enstitütüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, Kürtler’in Kuzey Irak’ta bağımsız devlet kurması durumunda Türkiye’nin tepkisi soruldu.

2002-2005 arasında Powell’ın yanında görev yapan Emekli Albay Dickerson, Türkiye’nin yaklaşımını Çin-Tayvan meselesine benzetti. Bilindiği üzere Çin, Tayvan’ın bağımsızlık ilan etmesini savaş nedeni sayıyor.

Dickerson, bölgenin herhangi bir yerinde bir Kürt devletinin kurulması durumunda Türkiye’nin bunu savaş nedeni kabul edeceği yorumunda bulundu. Powell’ın başdanışmanı Dickerson, “Türkiye, bu durumun menfaatini etkilediğini ve eyleme geçmesi gerektiğini hisseder ve eyleme geçer” dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin uzun süredir gergin olduğunu ve iki yönde de ilerleyebileceğini anlatan Dickerson, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmeyeceği öngörüsünde de bulundu.

NTV