BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Kürt Bakandan Kerkük tehdidi!

Iraklı Kürtler, Kerkük ile ilgili söylemlerini sertleştiriyor. Referandum yapılmaması halinde başka yola başvuracaklar...

Abone ol

Iraklı Kürtler, Kerkük ile ilgili söylemlerini sertleştiriyor. Kuzey Irak'taki özerk yönetimin bakanlarından Muhammed İhsan, Kerkük'te referandum yapılmaması halinde ''başka'' yollara başvuracaklarını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşen Kürt Bakan, "Anayasa'nın 140'ıncı maddesi uygulanmalı. Anayasa'ya bağılılık gösterilmezse, biz de göstermeyiz" dedi.

Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi, Saddam Hüseyin döneminde sürülenlerin geri gelmesinin ardından Kerkük'ün statüsünün referandumla belirlenmesini öngörüyor.

Kürtler, referandumda kazanabilmek için Kerkük'e Kürt göçünü teşvik etmekle suçlanıyor.

Son olarak Süleymaniye'ye bağlı Çemçemal kasabasındaki 5 bin Kürt ailesinin nüfus kütüklerinin Kerkük'e alındığı ortaya çıktı.

Çemçemal nüfüs müdürlüğü bu ailelerin Kerküklü olduğunu savundu, işlemlerin üç yıldır sürdüğünü söyledi.

AP'de Türkmen konferansı

Bu arada Avrupa Parlamentosu'nda yapılan Iraklı Türkmenler Konferansı'nda Türkmen tezleri kabul gördü. Sosyalist Grup Başkanvekili Jan Marinus Wiersma, Kerkük referandumunun ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Wiersma, Irak'ı oluşturan Türk, Arap, Kürt, Süryani ve diğer etnik unsurların rızaları olmadan Kerkük ile ilgili tek yanlı kararlar alınmaması çağrısı yaptı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin danışmanlığını da yürüten Irak Milli Türkmen Partisi kurucu Başkanı Muzaffer Arslan da Türkmen bölgelerinin ABD destekli Kürt istilasına uğradığını belirtti.

ABD'nin Irak'ta federal devlet modeli istediğini iddia eden Aslan, Türkmenlerin de başkenti Kerkük olan Türkmeneli Federasyonu'nda yaşama hakkı olduğunu söyledi.

"Kerkük referandumu ertelenmeyecek"

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de, 24 Mart'ta yaptığı açıklamada Kerkük'teki referandumun ertelenmeyeceğini, Kerkük'ün geleceğini belirleyecek referandumun Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin belirlenen tarihte uygulanacağını söylemişti.

Kaynak: CNN