BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,71
ALTIN 2.919,25
HABER /  GÜNCEL

Kürt aydını bu kez süreçten ümitli

Eşref Bitlis'in ölümü ile ilgili itiraflar, 1992-93 yıllarında gerçekleşen 'karanlık' ölümleri gündeme getirdi.

Abone ol

Orgeneral Eşref Bitlis'in öldürüldüğüne dair itiraflar, Kürt sorununda barışçıl yöntemleri savunan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve Albay Rıdvan Özden suikastlerini gündeme getirdi. Kürt aydın Ümit Fırat'a göre bu isimler o yıllarda karanlık odaklarca bertaraf edildi. Ancak Fırat, yeni süreçten umutlu.

Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözmek isteyen siyasetçi, işadamı, asker ve siviller süreç dışına itildi. Şiddeti yöntemlerini doğru bulmayan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Albay Rıdvan Özden suikaste kurban gitti. Kürt sorununda farklı bir döneme girilirken, özellikle PKK'nın sözde ateşkes ilanı sonrasında Hakkari'de 9 sivil uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu öldürüldü. Ancak, bu provokasyona rağmen hükümet ile BDP arasında ertelenen görüşme gerçekleştirildi. Geçmişten günümüze sorunu değerlendiren Kürt aydını Ümit Fırat'a göre bu isimler barışı hazmedemeyenlerce 'bertaraf' edildi. Benzer oyunların günümüzde de sergilenmek istendiğine işaret eden Fırat, bu kez umutlu. Fırat, "Türkiye artık nehir yatağına girmiştir. Geri dönüş çok zor" dedi.

SİVİL İRADE DİRENÇLİ

Devletin farklı metotlarla sorunu yok saydığından yakınan Fırat, bunların geçersiz olduğunun anlaşıldığını söyledi. Geçmişte olduğu gibi barış isteyenlerin ortadan kaldırılmasıyla sürecin engellenemeyeceğine vurgu yapan Fırat, "Artık 1992- 93 şartları yok. 28 Nisan'da Başbakan şapkasını alıp gitmedi. Engelleyici bütün faktörlere rağmen bu mesele konusunda sivil demokratik yaklaşım kendini dayattı" değerlendirmesinde bulundu.

ÇÖZÜLECEĞİNİ BİLİYORUM

1993'te PKK'nın dağdan indirilmesi sürecinin çeşitli provokasyonlarla önlendiğini hatırlatan Fırat, o gün gündemde olan sivil adımların bir daha gündeme gelmediğini belirtti. Yakın zamanda yaşanan benzer eylemlerin ise çözüm sürecini önleyemediğini ifade eden Fırat, "Her şeye rağmen yol alınıyor" dedi. Provokatif olayların savaş yanlılarının umudunu yeşertemediğine işaret eden Fırat şöyle devam etti: "Hükümet, sağlıklı davranarak 1993'te gösterilemeyen basireti göstermeli ve bu tuzaklara düşmemeli. Kürt sorununun çözümü noktasında hep umutlu tarafta yer aldım. 30 yıl önce de bir gün bu işin çözüleceğini biliyordum ama o zamanlar 40 bin kişi ölmemişti."

DERİN PROVOKASYONLAR

- 24 Mayıs 1993: Bakanlar Kurulu'nun af gündemiyle toplanmasından 1 gün önce Bingöl'de terhis olan silahsız ve korumasız 33 asker şehit edildi.

- 17 Şubat 1993 : Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis'in bindiği askeri helikopter, Ankara yakınlarında düştü.

- 23 Mart 1993: PKK, tek taraflı ateşkes kararı aldı.

- 17 Nisan 1993 : Ateşkesin iki ay daha uzatıldığı açıklamasından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Turgut Özal, hala tartışılan bir şekilde hayatını kaybetti.

- 2 Temmuz 1993 : Sivas'ta çıkan olaylarda Madımak oteli ateşe verildi ve 37 kişi yanarak can verdi.

- 5 Temmuz 1993: Erzincan'ın Başbağlar köyünde 33 köylü katledildi.

- 22 Ekim 1993: Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Lice Tugay Komutanlığı bahçesinde alnından vurularak öldürüldü.