BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Kürt aydından Zana'ya sert tepki

30 yıl sürgünde yaşadıktan sonra geçen yıl Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi Kemal Burkay, silahın Kürtler için sigorta değil, engel olduğunu söyledi.

Abone ol

Kemal Burkay, AB destekli haber kanalı Euronews'in sorularını yanıtlarken, hükümetin izlediği açılım politikasının başlangıçta umut verdiğini, kendisinin de bunu desteklediğini anlattı. 

Burkay'ın en çarpıcı sözleri ise BDP milletvekili Leyla Zana'nın 'silah Kürtler'in sigortası' sözlerine karşı çıkışıydı.

Burkay'a göre silahlar sadece engel...

Burkay, politikanın dönüm noktasının 34 PKK'lının Habur'dan Türkiye'ye giriş yapması olduğunu savunurken şöyle dedi:

"Habur olayında hükümet geri adım attı. Ama bu sadece hükümetin kusuru değil. Biliyorsunuz açılım politikalarına karşı CHP'den, MHP'den ve hatta ordudan tepki geldi. Hükümet destek alması gereken yerlerden gereken desteği alamadı. Mesela en başta Kürtler'den; BDP ve PKK kesiminden gereken desteği alamadı. Onlar bu süreci kolaylaştırıcı değil, bir bakıma zorlaştırıcı tutum izlediler. Türkiye'de sol kesim belki şu dönemde pek güçlü değil; yine de belli bir etkinlikleri var. Ama onlar da çeşitli nedenlerle destek olmadı. Yani AK Parti'ye karşı bir tutum öne çıkarıldı.

NE YAZIK Kİ OLMADI!

Açılım politikaları sanki ABD güdümündeymiş gibi gösterildi. Öyle olunca hükümet de bu tepkiler karşısında çekildi. Bence daha cesur, tutarlı olmalıydı. Ne yazık ki bu kararlılığı gösteremedi. Daha sonra referandum süreci yaşandı ardından bir seçim süreci yaşandı. Seçimden sonra yine bir umut vardı. Diyalogun başlaması açılım sürecinin yeniden canlanması ve belki barışçıl çözümler için yeni adımlar atılması gerekiyordu. Ne yazık ki bu da olmadı. Burada da ben BDP-PKK kesiminin çok önemli hatalar yaparak buna yol açtığı kanısındayım.

CHP DESTEK VERMEDİ

Tabii CHP de sürece destek vermedi. Seçimden sonra hem CHP hem BDP parlamentoyu boykot etti. Sonra CHP geri adım attı ama BDP boykotu sürdürdü. Bununla da kalmadı. PKK, Silvan ve Çukurca olaylarıyla zincirleme giden eylemler başlattı. Bunu Kürtler de beklemiyordu. BDP'ye oy veren seçmen kitlesi de BDP'nin parlamentoda yeni anayasanın gerçekleşmesi için çaba göstermesini bekliyordu. Ne yazık ki öyle olmadı. Boykot ve arkasından silahlı eylemler başladı. Bu hükümetin tavrını sertleştirdi."

'ÜLKE ÇÖZÜMSÜZLÜĞE GÖTÜRÜLÜYOR'

Kemal Burkay, bunların üzerine diyalog sürecinin kesildiğini ve askeri operasyonların yeniden başlatıldığını anlatırken, "Yani bir çeşit eskiye dönüyoruz izlenimi doğdu. Nitekim son günlerde dil çok sertleşti. Gerek hükümetin dili gerek BDP'nin dili gerekse CHP'nin. Adeta elbirliğiyle çok daha zor bir ortama, yani çözümsüz bir ortama doğru götürülüyor ülke. Oysa yapılması gereken bu değil. Ben dolayısıyla hem muhalefetin tutumunu yanlış buluyorum. Yani hükümet de bir çeşit muhalefete ayak uydurarak sertleşti. Bu şekilde sorunların çözülmesi mümkün değil" dedi.

'KÜRT HALKI BİR ŞEY KAZANMADI'

Burkay, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın "Kürtler silah bırakmamalı, silah Kürtlerin sigortasıdır" sözlerinin bu son derece yanlış olduğunu, silahların Kürtler için sigorta olmadığını aksine çözümü zorlaştırdığına inandığını söyledi.

Burkay, şöyle devam etti:

"Hele bu aşamada silahların hiçbir hizmeti olmayacağı kanısındayım. Öteden beri şu andaki kazanımları bile PKK'nın silahlı mücadelesine bağlayan kesimler var. Bu iddiaları doğru bulmuyorum. Bu son derece yanlış bir görüş. PKK silahlı eylemleri başlatalı 30 yıl oldu. Kürt halkı bir şey kazanmadı. Bence hem Kürt halkı hem Türkiye çok şeyler kaybetti. Kürt hareketinin silahlı mücadeleye eden, terörize edenlerin kim olduğu şimdi daha net ortaya çıkıyor. Bakın şu günlerde darbeciler yani onlardan sağ kalanlar Evren ve Şahinkaya yargılanıyor. Haklarında müebbet isteniyor. Maraş olayları, Çorum olayları, 1 Mayıs olayları dâhil birçok olayların arkasında cuntanın olduğu anlaşılıyor. Demek ki darbe yapanlar, militaristler aynı zamanda Kürt sorununu da terörize etti.

ÖCALAN TÜMÜYLE TESLİM OLDU

Ondan sonra yaşadıklarımız ise açık. Türkiye çok büyük kayıplara uğradı. Kürt halkı büyük kayıplara uğradı. Milyonlarca insan sürgün, perişan oldu. Daha da önemlisi 40-50 bin insan hayatını yitirdi. Bunun iki taraf açısından da sonuç vermesi mümkün değil. Kürt hareketini şiddete iten cunta ve savaşçı güçler, militarist güçler bununla bir şey kazanmış olmadı. Bununla bitirmediler Kürt sorununu daha da büyüdü, ağırlaştı daha da içinden çıkılmaz hale geldi. Buna karşı çözümü silahlı eylemde gördüğünü söyleyen PKK da herhangi bir sonuca ulaşmadı. Hatta Öcalan yakalanıp tutuklandıktan sonra bana göre tümüyle teslim oldu. Örgütü de onu izledi."