Abdullah Öcalan, İmralı süreci sonrasında dün yaptığı çağrıya nasıl bir karşılık bekliyor? AK Parti hükümetinden istediği ne?
Abone olİNTERNETHABER - Öcalan mektuba karşılık AK Parti'den ne bekliyor? Kürtler adına "İmralı mutabakat" metnine neleri not ettirdi? Bundan sonra hükümetten beklenen ne?
Bu konuda PKK'ya yakınlığı ile bilinen Kürt ajansı Fırat News'ta çıkan yorum dikkate değer. Öcalan'ın "İmralı mutabakat" metnine uygun bir çağrı yaptığı belirtilen Cahit Mervan imzalı yazıda, sıranın AK Parti'de olduğu vurgulanıyor.
ÖCALAN'IN MEKTUBA KARŞILIK 4 İSTEĞİ
Yazıda Öcalan'ın açıklaması ile birlikte sürecin başlandığı vurgulandıktan sonra mektuba karşılık yapılması gerekenler 4 madde halinde şöyle sıralanıyor;
BİR: TSK DA ATEŞİ KESSİN
Devlet PKK'nın alacağı olası eylemsizlik kararına karşı askeri operasyonlarına hiçbir gerekçe göstermeden son vermelidir. Hava saldırısını ve tacizi kesmelidir. Yani silahların çift taraflı olarak susması için hiçbir komplekse kapılmadan üzerine düşeni yapmalıdır. Çünkü çift taraflı ateşkes, silahların susması ancak barış sürecinin olmazsa olmaz koşularından birisidir.
İKİ: ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK
Hükümet, Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarını hızla düzeltmelidir. İmralı sürecinde öngörüldüğü gibi Öcalan daha aktif ve direkt olarak sürece katılması için olanaklar oluşturmalı ve hükümet atacağı adımlarla İmralı sistemine artık son verdiğini göstermelidir.
ÜÇ: YASAL GÜVENCE SAĞLANMALI
Öcalan mesajı ile birlikte PKK'nın eylemsizlik ve ardı sıra gelecek olan ‘silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi’ için alacağı kararın hayat bulması için hükümet tarafından gerekli politik ve yasal güvenceler hızla sağlanmalıdır. Öcalan’ın ‘Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir’ sözü bir sürecin başlangıcı olarak algılanmalıdır. Çünkü bu ‘alan’ hükümet eğer üzerinde anlaşılan ‘mutabakat metnini’ bir oyun ve tuzak olarak algılar ve bunu yapmaya kalkarsa-altını çizerek belirtmekte yarar var- çekilme başlamadan bitecek kadar hassas bir alandır.
DÖRT: KCK SANIKLARI BIRAKILMALI
Süreci ilerletmek için hükümet yeni demokratik reformlara hız vereceğinin açık sinyallerini vermelidir. Örneğin KCK adı altında yürütülen ve binlerce Kürt siyasetçinin davalarını köktenden, yani esastan düşürmelidir. DTK eski eş başkanı Hatip Dicle başta olmak üzere BDP’li tüm vekil ve seçilmişleri serbest bırakmalıdır. Ve bu güven verici adımları ikinci aşamanın ilerlemesi ve kalıcı hale gelmesi için diğer köklü demokratikleşme adımları izlemelidir.