BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Kürt açılımı için kritik zirve

Ankara salı günü kritik bir zirveye evsahipliği yapacak. Üçlü zirveye kimler katılacak? Önlemler arasında neler var?

Abone ol

Türkiye’deki “Kürt açılımı” ve Abdullah Öcalan’ın sunacağı ileri sürülen önerilere ilişkin tartışmaların yoğunlaştığı bu günlerde Ankara, kritik bir toplantıya evsahipliği yapacak.

Türkiye, Irak ve ABD’nin katılımıyla Salı günü Ankara’da gerçekleşecek “üçlü toplantı”, PKK ile mücadeleye ilişkin önlemlere odaklanacak.

PKK ile mücadele amacıyla Türkiye, Irak ve ABD tarafından geçen yıl oluşturulan “Üçlü Mekanizma” çerçevesinde bu hafta Ankara’da düzenlenecek kritik toplantı, geçen Nisan ayında Bağdat’ta İçişleri Bakanı Beşir Atalay’nın katılımıyla düzenlenen “Üçlü toplantı”nın bir devamı niteliğini taşıyor.

İçişleri Bakanı Atalya’nın evsahipliğindeki Ankara toplantısına Irak Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili’nin başında bulunacağı kalabalık bir Irak heyeti katılacak.

WASHİNGTON'DAN KATILIM YOK

Toplantıda ABD tarafının, Bağdat’tan gelecek ve üst düzey bir komutanın başkanlığındaki bir askeri heyet tarafından temsil edileceği öğrenildi. Böylece toplantı için Washington’dan bir katılımın olması beklenmiyor.

Ankara’daki “Üçlü Toplantı”, Kuzey Irak’taki PKK varlığının yok edilmesine yönelik alınan ve alınacak olan önlemler üzerinde durulacak. Türkiye, ABD’nin, 2007 yılında Bush yönetimi ele varılan mutakabat çerçevesinde daha çok istihbarat yönünde katkıda bulunduğu “üçlü işbirliği”nin daha da geliştirilmesini istiyor.

MAHMUR KAMPI'NIN BOŞALTILMASI DA VAR

Türkiye’nin özellikle Irak’ın katılımlarını yeterli görmediğini, bu ülkenin çabalarının artırılması gerektiğini düşündüğü kaydediliyor.

“Üçlü toplantı” sırasında gündeme gelecek olan önlemlerin arasında Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’nın boşatılması da bulunuyor. Bu kampının varlığının PKK’ya yaradığına inanan Türkiye, kapatılmasını uzun bir süreden beri istiyor.

Ancak şimdiye kadar Mahmur kampının boşaltılması için gerekli mutabakata varılamadı. Bunda da Türkiye’nin “güvenlik” kaygılarının önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.

1990 yıllarında Güneydoğu’dan kaçan insanların yaşadığı kampta halen 11 bin insanın barındığı hesaplanıyor.

Ankara’daki toplantı sırasında bu konuda sunulacağı belirtilen önerilerle, 2004 yılından bu yana bir türlü gidirilemeyen pürüzlerin aşılmasının sağlanıp sağlanmayacağı merak ediliyor.