BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kurmayları Kılıçdaroğlu'nu fena yanılttı

Haberal ve Balbay'ı gerekçe göstererek yemin etmeyen CHP, hukuki anlamda tıkandı.

Abone ol

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye edilmemesini gerekçe göstererek milletvekili yemini etmeyen CHP, hukuki anlamda tıkanma noktasına geldi. Hukukçu kökenli milletvekilleri ve parti yöneticilerinin, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'nü farklı yorumlamaları nedeniyle Kılıçdaroğlu, yol haritasını netleştiremiyor.

HATA İLK GÜN YAPILDI

CHP'de tıkanma, Haberal ve Balbay'ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin hemen ardından toplanan Merkez Yönetim Kurulu sonrası, 'yemin etmeme ve bu yolla Meclis'i kilitleme' kararının kamuoyuna yansıtılması ile başladı. Eylem Meclis'in ilk günü 'çarpıcı ancak sembolik' protesto niteliği taşıyacaktı. Bazı kurmayları Kılıçdaroğlu'na "Yemin etmeme, başkanlık divanı ve Meclis komisyonlarının oluşumunu engellemiyor. Meclis çalışmaları bu şekilde kilitlenmez" uyarısında bulundu. Ancak Kılıçdaroğlu, bu seçeneği savunan yöneticilerin görüşünden yana tercih yaptı. Kılıçdaroğlu, kararını 'resmi' olarak kamuoyuna açıklamadan önce son dakikaya kadar Başbakan Erdoğan'dan gelecek mesajı bekledi.

CHP ile AK Parti arasındaki temaslar, grup başkanvekilleri düzeyinde gerçekleşti. Ancak CHP'nin beklediğimesaj gelmedi. Kılıçdaroğlu, bazı genel başkan yardımcılarının "tutuklu vekiller tahliye oluncaya kadar yemin etmeyelim" görüşüne rağmen yemin etmeme kararını kamuoyuna resmen duyururken, "tutuklu milletvekillerine yemin yolu açılıncaya kadar" şeklinde yumuşattı.

EKŞİ 'TEKLİF VERSİN' GAFI

Hukukçu milletvekilleri arasındaki görüş ayrılığı, CHP'nin CMK ile ilgili yasa teklifi verilmesi kararına da yansıdı. Tutukluluk süresinin 2 yılla sınırlandırılmasına ilişkin CMK'nın 100 ve 102. maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi ile ilgili farklı görüşler telaffuz edilince Kılıçdaroğlu, konuyu 'askıya' aldı ancak çalışmalara devam edilmesini de istedi. Hukuki inceleme tamamlanmadan yapılan açıklamalar, CMK ile ilgili yasa teklifi verilmesi konusunda da kendini gösterdi. Teklifin yemin töreninin ertesi günü CHP'nin tek yemin eden milletvekili Oktay Ekşi tarafından verileceği açıklandı.

Ancak Ekşi, geçici Meclis başkanı sıfatı taşıdığı için Meclis İçzütüğü'ne göre yasa teklifi veremiyor. Bu hata sonradan fark edildi. Ancak bu kez de CHP, komisyon sıkıntısı ile karşılaşıyor. CHP, aksini savunsa da, yemin etmediği için komisyonlara üye veremiyor ancak komisyonlar oluşabiliyor.

MADDE YANLIŞ YORUMLANDI

Anayasa'nın 'milletvekillerinin yemin etmesini' düzenleyen 81.madde ile ilgili yorum yanlışı da dikkat çekiyor. AİHM yargıcı, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, "Hiçbir yerde 'yemin etmeyen milletvekilleri parlamento faaliyetine katılamaz' diye hüküm yok" şeklinde açıklama yaparak, Anayasa'nın 81. maddesini devre dışı bıraktı. Anayasa'nın 81. maddesinde "TBMM üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde and içerler" diye açık hüküm bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da, aynı yönde görüşe sahip. Ancak Türmen ve Batum'a rağmen bazı kurmaylarının, Kılıçdaroğlu'nu bu yorumun yanlış olduğu, yemin etmeden yasama faaliyetlerine katılamayacağı şeklinde uyardığı öğrenildi. Buna rağmen Kılıçdaroğlu, dün de Atina yolunda 81. maddeyi devre dışı bırakan görüşü savundu.